Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Προσοχή στα "λάϊτ" και "δίχως ζάχαρη" προϊόντα !

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Έχουν πολλά γραφτεί για τη ζάχαρη και τα προβλήματα που η μεγάλη χρήση της δημιουργεί στον οργανισμό, ενώ στους διαβητικούς ασθενείς αυτή είναι  τελείως απαγορευμένη. Ωστόσο η γλυκιά γεύση είναι πολύ ευχάριστη, γι αυτό και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να αντικατασταθεί η ζάχαρη στη διατροφή από άλλες ουσίες γλυκαντικές, λιγότερο βλαβερές για τον οργανισμό.

Δυστυχώς, όμως, οι χημικές αυτές γλυκαντικές ουσίες  (ασπαρτάμη, κ.λπ) αποδείχτηκαν με τον καιρό περισσότερο βλαβερές

για τον οργανισμό από την ίδια τη ζάχαρη, προς μεγάλη απογοήτευση τόσο των διαβητικών ασθενών, όσο και όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος, μειώνοντας την λήψη ζάχαρης στη διατροφή τους.

Η στέβια, προϊόν που προέρχεται από φυτό, είναι μία πολύ καλή γλυκαντική ουσία που έχει ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Τα προϊόντα που την περιέχουν δεν θα πρέπει να περιέχουν άλλες πλην αυτής γλυκαντικές ουσίες! Μην εμπιστεύεστε δηλαδή τα προϊόντα που γράφουν ότι είναι φτιαγμένα «με στέβια». Το «με στέβια» δηλώνει ότι το προϊόν περιέχει κάποια ποσότητα στέβιας, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε και το αν περιέχει κάποια ακόμη γλυκαντική ουσία, γιατί δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το άσχημο είναι, όπως σας έχω εξηγήσει και στο βιβλίο μου «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες», ότι κάποιες νεότερες χημικές ουσίες έχουν τόσο δυνατή γλυκαντική δράση, που χρειάζεται ελάχιστη ποσότητά τους ώστε να αποκτήσει το τρόφιμο την κατάλληλη γλυκύτητα. Και όταν η ποσότητα αυτή είναι κάτω από κάποιο όριο, δεν είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές να την αναγράφουν επάνω στο προϊόν που παρασκευάζουν… Καταλήγουμε έτσι, να τρώμε τις ουσίες αυτές δίχως να το γνωρίζουμε…

Γι αυτό χρειάζεται προσοχή!  Μην εμπιστεύεστε την υγεία σας σε ξένα χέρια! Προτιμήστε να φτιάξετε κάποιο εύκολο γλυκό εσείς ο ίδιοι, χρησιμοποιώντας κυρίως φρούτα και καρπούς (χουρμάδες, μπανάνες) για γλυκαντικές ουσίες, αντί να καταφεύγετε σε έτοιμα προϊόντα που δεν γνωρίζετε τη σύστασή τους. Όσο για τα αναψυκτικά, προτιμήστε τα κανονικά και όχι τα «light», αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να τα χρησιμοποιείτε καθόλου στη διατροφή σας και να τα αντικαταστήσετε από φρέσκους χυμούς, αφού δεν προσφέρουν εκείνα κανένα ωφέλιμο συστατικό στον οργανισμό σας.

Ο λόγος που με οδήγησε στην σημερινή αυτή ανάρτηση είναι μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα που διάβασα για μία άλλη γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στην κατασκευή προϊόντων όπως οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αναψυκτικά «light», και τροφές για διαβητικούς. Πρόκειται για την ουσία «ερυθριτόλη» που παράγεται από ζύμωση καλαμποκιού. Παρ΄ ότι είχε θεωρηθεί ακίνδυνη ουσία με κάποιες απλές παρενέργειες, όπως  αέρια και φουσκώματα, διάρροια ή αύξηση της διάθεσης για λήψη τροφής, στη πρόσφατη αυτή έρευνα που σας ανέφερα, διαπιστώθηκε πως οδηγεί αυτή σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια!

Προσέξτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου τι τρώτε! Και μη ξεχνάτε πως οι ορμόνες του στρες κρύβονται κάτω από τη συχνή τάση για φαγητό και γλυκά. Η τάση να «φύγει» κάποιος μακριά από το στρες του τον κάνει να καταφεύγει σε τροφές, όπως και σε αλκοόλ, τζόγο, ουσίες κ.λπ. Η συχνή χαλάρωση (σταμάτημα της αντίδρασης του στρες) με απλές ασκήσεις (χασμουρητά, αργές αναπνοές κ.λπ) για τις οποίες σας έχω μιλήσει πολλές φορές στα βίντεο στο κανάλι μου στο youtube βοηθούν πολύ  στην ισορροπία του οργανισμού και την αποφυγή όλων των συνηθειών που καταστρέφουν την υγεία μας. Μην το ξεχνάτε.

Με αγάπη

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.