Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η μεγάλη σημασία της χαλάρωσης

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Μερικές πληροφορίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας αποφάσισα να σας δώσω σήμερα, ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα το τόσο σημαντικό μας αυτό όργανο προς όφελος της υγείας και της ζωής σας.

Υπάρχουν, λοιπόν, στον εγκέφαλό μας δύο νευρικά δίκτυα (αθροίσματα νευρικών κυττάρων) τα οποία αξίζει να γνωρίζετε. Το ένα είναι το DMN (Default Mode Network = δίκτυο βασικής λειτουργίας), τα κύτταρα του οποίου μπαίνουν σε λειτουργία όποτε εμείς ασχολούμαστε με τη φαντασία μας ή κάνουμε διάφορες αόριστες σκέψεις. Σ΄ αυτή τη  περίπτωση τα κύτταρα του DMN βγάζουν από το υποσυνείδητό μας όσες μνήμες φόβου έχουμε καταχωρήσει με τα χρόνια εκεί, προκειμένου να μας προφυλάξουν από παρόμοιες καταστάσεις, κάνοντας τις σκέψεις μας πιο «λογικές»… Ονομάστηκε έτσι

αυτό το νευρικό δίκτυο γιατί έχει να κάνει με το ένα από τα δύο βασικά μας ένστικτα. Το ένστικτο της επιβίωσης. Το 50% του χρόνου μας αυτό το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία, για την προφύλαξη μας.

Η λειτουργία αυτού του δικτύου, όμως, οδηγεί σε άγχος. Γιατί το άγχος προκαλείται από την ανάσυρση από το υποσυνείδητο πολλών φόβων τους οποίους δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε, όπως και άλλες φορές σας έχω εξηγήσει.

Γι αυτό, το να αφήνουμε τον εγκέφαλό μας να ασχολείται συχνά μέσα στην ημέρα με διάφορες αόριστες σκέψεις, υποθετικές καταστάσεις κ.λπ βλάπτει την υγεία μας, δημιουργώντας συνεχή αντίδραση στρες. Εκτός από την υγεία όμως βλάπτει και τη ζωή μας, όπως θα σας εξηγήσω αμέσως παρακάτω.

Η ζωή μας εξαρτάται από τις αποφάσεις μας που οδηγούν σε πράξεις όπως ξέρετε. Και σ΄ αυτό παίζει σοβαρό ρόλο ένα άλλο νευρικό δίκτυο, το λεγόμενο SN (Saliens Network =δίκτυο σημαντικότητας). Τα νευρικά κύτταρα αυτού του δικτύου ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ερεθίσματα που φτάνουν από τις αισθήσεις στον εγκέφαλό μας όσα εμείς θεωρούμε σημαντικά και τα στέλνουν στο κέντρο αποφάσεων του εγκεφάλου, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε ανάλογα. Το πρόβλημα είναι όμως, πως το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί όταν βρίσκεται σε λειτουργία το DMN… Το ένστικτο της επιβίωσης είναι δυνατότερο, όπως καταλαβαίνετε.

Προκειμένου δηλαδή να ζήσουμε τη ζωή που εμείς επιθυμούμε, πρέπει συχνά να διακόπτουμε τη δράση του DMN, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τα σημαντικά γι εμάς ερεθίσματα από το περιβάλλον και να οδηγηθούμε σε σωστές δράσεις σύμφωνες με την επιθυμία μας.

Όλοι οι τρόποι χαλάρωσης που σας έχω κατά καιρούς περιγράψει σταματούν τη δράση αυτού του DMN και αφήνουν ελεύθερο το SN να λειτουργήσει υπέρ μας. Αναπνευστική χαλάρωση, μυϊκή χαλάρωση, πνευματική χαλάρωση, χασμουρητό, ΕMDR (κινήσεις ματιών) όπως και η γνωστή τεχνική ενσυνειδητότητας (Mindfulness) και η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT).

Προκειμένου να ζήσουμε, δηλαδή, τη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε, πρέπει να μάθουμε να χαλαρώνουμε τον εγκέφαλό μας συχνά μέσα στην ημέρα μας, ώστε οι αποφάσεις που παίρνουμε για τη ζωή μας να είναι σύμφωνες με τις επιθυμίες μας και να μην κατευθύνονται αυτές από τους φόβους που κρύβονται στο υποσυνείδητό μας.

Στις συζητήσεις μας με άλλους επίσης, αν θέλουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, πρέπει να έχουμε όλη μας τη προσοχή στραμμένη σε όσα μας λέει ο απέναντί μας, ώστε να μην επιτρέπουμε στο DMN να λειτουργεί και να βγάζει έξω τους φόβους μας, για να μένει ελεύθερο το SN να επιλέγει τα σημαντικά που εμείς επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με τον συνομιλητή μας. Αν αντίθετα, όταν ο άλλος μιλάει μένουμε στις δικές μας σκέψεις χωρίς να προσέχουμε ιδιαίτερα εκείνον, η συνομιλία μας δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Οι ομιλητές που απευθύνονται σε κοινό από την άλλη, είναι καλό να διανθίζουν την ομιλία τους με χιουμοριστικές ατάκες, οι οποίες προκαλώντας το γέλιο για λίγο, χαλαρώνουν τον εγκέφαλο των ακροατών, σταματούν την δράση του DMN και επιτρέπουν στο δίκτυο σημαντικότητας να λειτουργήσει κρατώντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου στην ομιλία τους. Μπορούν να επιτύχουν το ίδιο επίσης, κάνοντας διάφορες ερωτήσεις στο ακροατήριο οι οποίες θα επαναφέρουν τον εγκέφαλό του στο παρόν, σταματώντας τη δράση του DMN και επιτρέποντας  στο δίκτυο σημαντικότητας να λειτουργήσει και πάλι. 

Ελπίζω να βοήθησα, έστω και λίγο, στο να κατανοήσετε τη μεγάλη σημασία που έχει η χαλάρωση, τόσο για την υγεία όσο και για τη ζωή μας γενικότερα, και να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε όσο πιο συχνά μπορείτε. Στο κανάλι μου στο youtube σας έχω δώσει πολλά μικρά βίντεο με ασκήσεις χαλάρωσης. Βρείτε τα και ασκηθείτε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.