Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Άσκηση και θεραπευμένοι καρκινοπαθείς




Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σας έχω πολλές φορές μιλήσει για τον σημαντικό ρόλο της άσκησης στην διαχείριση του στρες και γενικότερα στην υγεία. Η ελάχιστη απαραίτητη άσκηση για τη σωστή διαχείριση του στρες είναι τουλάχιστον ½ ώρα περπάτημα (μέτριας έντασης άσκηση) την ημέρα τις 5 ημέρες της εβδομάδας (150 λεπτά). Ενώ το ιδανικό είναι 1 ώρα περπάτημα την ημέρα τις 5 ημέρες της εβδομάδας (300 λεπτά). Αν η άσκηση είναι εντονότερη, (τρέξιμο ή άλλου είδους άσκηση) οι χρόνοι είναι ακριβώς οι μισοί. Οι έρευνες για το θέμα αυτό είναι πολλές και συνεχίζονται.

Πρόσφατα ερευνητές μελέτησαν ασθενείς που επιβίωσαν του καρκίνου και διαπίστωσαν πως και γι αυτούς ισχύουν τα ίδια νούμερα,

όσον αφορά την απαραίτητη ποσότητα άσκησης για την διατήρηση της υγείας τους. Πρέπει δηλαδή να ασκούνται και αυτοί όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Στον πληθυσμό των 1500 ατόμων που επιβίωσαν ενός καρκίνου που μελέτησαν οι πιο πάνω ερευνητές διαπιστώθηκε πως μόνον το 28%  γυμναζόταν περισσότερο από τα ελάχιστα 150 λεπτά/εβδομάδα. Το 16% διαπιστώθηκε πως γυμναζόταν λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα, ενώ περισσότεροι από το 1/3 των ατόμων που μελετήθηκαν ανέφεραν πως έμεναν καθισμένοι 6-8 ώρες την ημέρα και  το ¼ έμενε καθισμένο περισσότερο από 8 ώρες/ημέρα…

Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, 293 από τα άτομα της μελέτης πέθαναν. 113 από καρκίνο, 41 από καρδιακό νόσημα και 138 από άλλες αιτίες.

Διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία ήταν κατά 65% λιγότερος στα άτομα που ήταν φυσικά ενεργή από τα υπόλοιπα. Η καθιστική ζωή βρέθηκε να είναι πολύ επικίνδυνη… Εκείνοι οι επιβιώσαντες ενός καρκίνου που έμεναν καθιστοί πάνω από 8 ώρες την ημέρα, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία σε σύγκριση με όσους ανέφεραν πως έμεναν καθισμένοι λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα και περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο…   

Η συμβουλή των ερευνητών είναι: Μένετε φυσικά ενεργοί και να κάθεστε λιγότερο, κινηθείτε περισσότερο και συχνά!

Με αγάπη


Πηγή:     JAMA Oncology: "Association of Daily Sitting Time and Leisure-Time Physical Activity With Survival Among US Cancer Survivors."

Lin Yang, PhD, epidemiologist, Department Cancer Epidemiology and Prevention Research, Alberta Health Services, Calgary, Canada.

Chao Cao, Alberta Health Services, Calgary, Canada.

American Cancer Society: "American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity."

               

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Αποποίηση ευθύνης


    Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
    ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
    πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
    γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.