Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Διατροφή και χρόνια ζωής



Γεια σας φίλες και φίλοι


Η σωστή διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες διαχείρισης του στρες, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει.

Αφ’ ενός γιατί χαρίζει αυτή στον οργανισμό τα απαραίτητα ηλεκτρόνια για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που δημιουργεί το στρες και αφ΄ ετέρου γιατί βελτιώνει την αναλογία ωφέλιμων/βλαβερά μικρόβια του εντέρου, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας ψυχική και σωματική.  

Όπως έχουν δείξει οι στατιστικές η διατροφή ευθύνεται παγκόσμια για

περίπου 11 εκατ. θανάτους και 225 εκατ.  δυσλειτουργικά χρόνια ζωής, ετησίως.  

Νέα έρευνα από πανεπιστήμιο της Νορβηγίας έδειξε πως οι νέοι άνθρωποι στην Αμερική θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερο από μία δεκαετία στη διάρκεια της ζωής τους αλλάζοντας την διατροφή τους από τον γνωστό τύπο διατροφής της Δύσης σε μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, αναποφλοίωτους σπόρους και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Για τους μεγαλύτερους (άνω των 60) η αλλαγή αυτή της διατροφής θα οδηγούσε σε αύξηση της διάρκειας ζωής κάπως μικρότερη, αλλά σημαντική, ωστόσο. (3,4- 8 χρόνια).

Τα αποτελέσματα, όπως βλέπετε, είναι σημαντικά. Δεν είναι εύκολο όμως, δυστυχώς, να πείσει κάποιος τους νέους να αλλάξουν τρόπο διατροφής, αν αυτό δεν το έχουν μάθει από νωρίς στην οικογένειά τους. Είναι τόσες πολλές οι διαφημίσεις προϊόντων βλαβερών για την υγεία που βομβαρδίζουν τα μάτια και τ΄ αυτιά τους συνεχώς που δύσκολα μπορούν να αντισταθούν. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα γιατί σ΄ αυτή την ηλικία, ενηλικιώνονται και θεωρούν πως τα ξέρουν όλα καλύτερα από όποιον προσπαθεί να τους συμβουλέψει.

Οι βάσεις της σωστής διαχείρισης του στρες που οδηγούν στην υγεία πρέπει να μπαίνουν από τη μικρή ηλικία τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια, όπως πολλές φορές έχω επισημάνει.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.