Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Το στρες στη ζωή μου (τέλος)

Γεια σας φίλες και φίλοι


Τα δύο άρθρα που μέχρι τώρα έγραψα για την νέα σειρά με τον τίτλο «Το στρες στη ζωή μου»  δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν πολλούς, αν κρίνω από τον αριθμό επισκέψεων που είχαν οι αντίστοιχες σελίδες, οπότε δεν βλέπω τον λόγο να συνεχίσω αυτή τη συγγραφή.

Προφανώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα σημάδια του στρες και πιστεύουν πως αυτά τα απλά πράγματα που αναφέρω διηγούμενη στιγμές στρες της ζωής μου δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον.

Δεν είναι, όμως, έτσι. Δεν πρέπει να πιστεύετε πως

μόνον το πολύ άγχος είναι «στρες». Κάθε σκέψη μας αρνητική, οδηγεί στη δημιουργία μικρών ορμονών (νευροπεπτίδια),  οι οποίες δίχως να το καταλαβαίνουμε αφ΄ ενός ξεκινούν την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο, αφ’ ετέρου επιδρούν στο DNA μας και αλλάζουν προς το χειρότερο τη λειτουργία των γονιδίων μας.

Οι εχθροί του ανθρώπου δεν είναι τα θηρία και οι καιρικές συνθήκες, για τα οποία φτιάχτηκε η αντίδραση του στρες στα θηλαστικά. Δεν μπορεί να παλέψει με τους εχθρούς του ο άνθρωπος, ούτε να τρέξει μακριά τους να γλυτώσει. Γι αυτό και η αντίδραση που φτιάχτηκε από τη φύση για το καλό του τον οδηγεί σε ασθένειες, δυστυχώς, μέχρι η εξέλιξη να αλλάξει σιγά-σιγά τα πράγματα.

Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις καταστάσεις που δημιουργούν μέσα μας την αντίδραση αυτή και να τις αντιμετωπίζουμε σωστά και έγκαιρα, πριν αυτές καταστρέψουν την υγεία μας. Και είναι πολλές οι καταστάσεις αυτές, πάρα πολλές στη καθημερινότητά μας. Με πολύ μικρές αιτίες χαλάει η διάθεσή μας και οδηγούμαστε σε διέγερση του κέντρου του στρες του εγκεφάλου, δίχως να το καταλαβαίνουμε.

Γι αυτό θα έπρεπε όλες και όλοι, κάθε 1-2 ώρες να κάνουμε κάτι για το σταμάτημα της αντίδρασης του στρες, αν επιθυμούμε να προστατέψουμε την υγεία μας. Συμβουλές έχω δώσει πολλές σε μικρά βίντεο στο κανάλι μου στο youtube.  Λίγες αργές αναπνοές με παράταση της εκπνοής, μικρές κινήσεις των ματιών, 2-3 ψεύτικα χασμουρητά, λίγα αργά τεντώματα μυϊκά. κ.λπ. πρέπει καθένας να τα εντάξει στη ζωή του σε πολύ τακτική βάση, αν θέλει να έχει υγεία και μακροημέρευση.

Σας εύχομαι κάθε καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.