Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Φράκταλ και στρες

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Γνωρίζετε τα φράκταλς; Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, με τον διεθνή αυτό όρο «φράκταλ» στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν "απείρως περίπλοκο".

Η φύση γύρω μας είναι γεμάτη με τέτοια σχήματα και όπως λένε οι ερευνητές, ο εγκέφαλός μας έχει γι αυτό εξελιχθεί να τα διακρίνει άμεσα όπου υπάρχουν. Αυτός είναι και ο λόγος, πιστεύουν, που ένας περίπατος στη φύση είναι πολύ πιο ωφέλιμος για τον οργανισμό από το περπάτημα σε μία πόλη.

Λείπουν τα φράκταλς από την μοντέρνα αρχιτεκτονική γι αυτό

και η εικόνα των σύγχρονων πόλεων δεν είναι ευχάριστη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα οφέλη της επαφής με τη φύση πιστεύουν οι ερευνητές πως προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη αυτών των φράκταλς στη φύση, τα οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος  όπως είπα πιο πάνω διακρίνει άμεσα (σε λιγότερο από 50 millisec.) και ανταποκρίνεται θετικά σε αυτά με καταρράκτη αυτοματοποιημένων αντιδράσεων θετικών για την υγεία μας.

Ο φυσικός Richard Teylor από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον της Αμερικής  έχει αποδείξει ερευνητικά πως τα φράκταλς μειώνουν το στρες και την πνευματική κόπωση σε ποσοστό μέχρι και 60%... Και υπάρχουν παλαιότερες έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμη και η παρακολούθηση εικονικών περιπάτων στη φύση σε μία οθόνη βοηθάει ασθενείς σε νοσοκομεία να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Οι σύγχρονες πόλεις μας μοιάζουν περισσότερο με κουτιά παρά με φύση, δυστυχώς και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αρέσκεται να βλέπει κουτιά…Γι αυτό και ο φυσικός προτείνει τη βελτίωση των πόλεων με εμπλουτισμό τους με φύση (πάρκα κ.λπ) προκειμένου να μειωθεί το στρες των πολιτών το οποίο αυξάνει συνεχώς και έχει φτάσει να κοστίζει στην Αμερική περισσότερα από 300 δισεκατομ. δολάρια το χρόνο.

Μη ξεχνάτε να βγαίνετε συχνά στη φύση, όπως σας έχω πολλές φορές συμβουλέψει. Η επαφή μαζί της βοηθάει πολύ στη μείωση του στρες.

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.