Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Φάρμακο για την καθυστέρηση της αθηρωμάτωσης

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Πρωτεΐνη

Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τον μαγικό κόσμο που κρύβεται μέσα στο σώμα μας. Αυτό το σώμα που πολλοί θεωρούν απλά σάρκες, κόκκαλα, αγγεία και νεύρα…

Μπορεί αυτά μόνον να βλέπουν τα μάτια μας, αλλά μέσα τους κρύβεται ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος, ο οποίος λειτουργεί ασταμάτητα μέρα και νύχτα όσο βρισκόμαστε στη ζωή.

Μία από τις πραγματικά «μαγικές» λειτουργίες του είναι και η αποδόμηση των αποδιοργανωμένων πρωτεϊνών στα στοιχεία από τα οποία αυτές αποτελούνται (αμινοξέα), τα οποία στη συνέχεια ανακυκλώνει και πάλι ο οργανισμός δημιουργώντας νέες πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες, το «πρώτο» και πιο σημαντικό αυτό συστατικό του οργανισμού, μοιάζουν με σερπαντίνες

τυλιγμένες σε κουβαράκια. Αυτό το τύλιγμά τους παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αυτές δονούνται ενεργειακά και λειτουργούν. Αν για κάποιο λόγο χάσουν το κανονικό τους τύλιγμα (κύριος λόγος είναι το στρες), γίνονται μη λειτουργικές και τοξικές για το περιβάλλον τους.

Γι αυτό ο οργανισμός αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με ένα είδος πρωτεϊνών που ονομάζονται Chaperones. Κάποιες από αυτές βοηθούν τις αποδιοργανωμένες πρωτεΐνες να ξαναβρούν το κανονικό τους σχήμα ώστε να γίνουν και πάλι λειτουργικές και άλλες τις οδηγούν σε ειδικά οργανίδια του κυττάρου που ονομάζονται λυσοσώματα όπου γίνεται η αποδόμησή τους στα στοιχεία από τα οποία αποτελούντα (αμινοξέα).

Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός καταστροφής τόσο πολύπλοκος, ώστε να μην καταστραφεί από λάθος κάποια χρήσιμη πρωτεΐνη, που πραγματικά μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς βλέποντας τον τρόπο λειτουργίας του.

Συμμετέχουν σ’ αυτόν διάφορες πρωτεΐνες, άλλες από τις οποίες σχηματίζουν έναν μηχανισμό αποδόμησης (ονομάζεται «πρωτεάσωμα»), άλλες χρησιμεύουν σαν συνοδοί-οδηγοί της προβληματικής πρωτεΐνης προς το πρωτεάσωμα και άλλες απλά ενώνονται με την προβληματική πρωτεΐνη για να γίνει αυτή ορατή από αυτούς ώστε να την αναγνωρίσουν και να πάνε κοντά της για να την παραλάβουν. Σας έχω μιλήσει αναλυτικά γι αυτόν τον μηχανισμό σε παλαιότερη ανάρτηση, που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Σήμερα σας ξαναθυμίζω το θέμα επειδή σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS),  διαπιστώθηκε πως κατά την αρτηριοσκλήρυνση, ο μηχανισμός αντιμετώπισης προβληματικών πρωτεϊνών (chaperones) δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στο εσωτερικό των αγγείων μας, όταν το σύστημα αυτών των πρωτεϊνών που ονομάζονται Chaperones δεν λειτουργεί κανονικά ώστε να οδηγηθούν οι αποδιοργανωμένες πρωτεΐνες σε αποδόμηση, δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες. Με λίγα λόγια διαπιστώθηκε πως η αθηρωμάτωση οφείλεται σε μειωμένη κάθαρση των κυττάρων του τοιχώματος των αγγείων από τις τοξικές αποδιοργανωμένες πρωτεΐνες που δεν αποδομεί όπως πρέπει ο οργανισμός…

Και βέβαια το επόμενο βήμα είναι όπως πάντα η δημιουργία νέων φαρμάκων. Ο υπεύθυνος της έρευνας λέει ότι αυτός και η ερευνητική του ομάδα βρήκαν ουσία η οποία ενισχύει τη δράση των Chaperones, τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπινα κύτταρα, και με αυτήν ευελπιστούν να καταφέρουν να αργοπορήσουν την αθηρωμάτωση των αγγείων.

Μη ξεχνάμε βέβαια, πως το στρες βλάπτοντας όλες γενικά τις πρωτεΐνες, αποδιοργανώνει μεταξύ αυτών και τις chaperones… Η σωστή του διαχείριση, όπως τόσο συχνά σας επαναλαμβάνω, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας υγείας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.