Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Σχέση άνοιας με διατροφή

Γεια σας φίλες και φίλοι


Για την διατροφή και τη σημασία της στη διαχείριση του στρες σας έχω μιλήσει πολλές φορές. Η «σωστή» διατροφή είναι αυτή που αποτελείται από λαχανικά και φρούτα, αναποφλοίωτους σπόρους, όσπρια, ξηρούς καρπούς και μικρά λιπαρά ψάρια. Αυτές είναι οι τροφές που δίνουν στον οργανισμό αρκετά ελεύθερα ηλεκτρόνια τα οποία εξουδετερώνουν τις βλαβερές «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου» που δημιουργούν στον οργανισμό οι ορμόνες του στρες.

Όσο λιγότερο επεξεργασμένη και φρέσκια είναι μία τροφή, τόσο καλύτερη είναι για την υγεία. Όλες οι συντηρημένες

σε φακελάκια και κουτάκια τροφές θα έπρεπε να αποφεύγονται, γιατί εκτός από τις διάφορες χημικές ουσίες (συντηρητικά) που περιέχουν στην ουσία προσφέρουν μόνον θερμίδες, δίχως τα απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού συστατικά.

Ο Γερμανός φυσικός F. Popp, που έχει ανακαλύψει την ακτινοβολία στο φάσμα της υπεριώδους, (τα λεγόμενα «βιοφωτόνια») που εκπέμπεται από κάθε ζώντα οργανισμό έχει πει ότι η τροφή προσφέρει με τη μορφή αυτών των φωτονίων στον οργανισμό που την καταναλώνει και ενέργεια η οποία βοηθάει στην αποτροπή της εντροπίας. Της γήρανσης δηλαδή του οργανισμού… Γι αυτό και πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν πιο φρέσκια.

Οι έρευνες για το θέμα της διατροφής δεν σταματούν, και πρόσφατα ανακοινώθηκε από ερευνητές πανεπιστημίου της Ιαπωνίας που μελέτησαν 3700 άτομα ως προς την κατανάλωση ινών (και ιδιαίτερα διαλυτών ινών) στη διατροφή τους ότι αυτοί που είχαν την μεγαλύτερη ποσότητα ινών στη διατροφή τους είχαν 25% μικρότερο ποσοστό εμφάνισης άνοιας στα 20 χρόνια που τους παρακολούθησαν.

Οι ίνες περιέχονται στα λαχανικά, τα φρούτα και τους σπόρους και όπως λένε οι ερευνητές, ο μηχανισμός με τον οποίο αυτές βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία δεν είναι ακόμη γνωστός. Πιθανολογούν επίδραση στο μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου (μικροβίωμα) που έχει σχέση με την φλεγμονή του νευρικού ιστού, αλλά και στην μείωση του βάρους, των λιπιδίων, του σακχάρου και της πίεσης,  που οδηγεί η κατανάλωση πολλών ινών στη διατροφή.

Για χρόνια οι έρευνες θα συνεχίζονται για την συσχέτιση των διαφόρων συστατικών της τροφής με την υγεία, ωστόσο ανεξάρτητα με τον αν δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό με τον οποίο οι σωστές τροφές επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού, είναι βέβαιο πως η σωστή διατροφή, (φρέσκα ανεπεξέργαστα λαχανικά και φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια, αναποφλοίωτοι σπόροι και μικρά λιπαρά ψάρια) παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μειώνοντας τις επιδράσεις του στρες σ΄ αυτήν. Μη το ξεχνάτε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.