Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Video game αντί φυσιοθεραπείας

Γεια σας φίλες και φίλοι


Σας έχω πει αρκετές φορές πως ο εγκέφαλός μας δεν ξεχωρίζει την πραγματικότητα από την φαντασία μας. Αρκεί να σκεφτούμε έντονα δηλαδή πως δαγκώνουμε ένα λεμόνι για να γεμίσει στο στόμα μας σάλια… Δοκιμάστε το.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολύ την υγεία και τη ζωή μας, αλλά μπορεί και να την καταστρέψει επίσης. Χρειάζεται πολύ προσοχή στο τι φανταζόμαστε. Τι σκεπτόμαστε δηλαδή. Στο μικρό εκπληκτικό βιβλίο του Μεξικανού γιατρού Μιγκουελ Ρουιζ με τον τίτλο «Οι 4 συμφωνίες» (εκδ. Διόπτρα), η πρώτη συμφωνία είναι

«Να είσαι άμεμπτος στη χρήση του λόγου σου». Να προσέχεις δηλαδή καλά τι λες. Γιατί ο λόγος μας δημιουργεί εντυπώσεις και καταστάσεις δίχως να το καταλαβαίνουμε, όχι μόνον στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό Οι σκέψεις μας είναι κι αυτές «λόγος» μόνον που δεν ακούγεται. Με λόγια σκεφτόμαστε. Χρειάζεται επομένως πολύ προσοχή και δεν πρέπει να αφήνουμε τις σκέψεις μας να δημιουργούν καταστάσεις άσχημες για την υγεία και τη ζωή μας.

Γιατί ο εγκέφαλός μας αντιδρά στις σκέψεις μας όπως θα αντιδρούσε στην πραγματοποίησή τους. Και αν αυτές είναι θετικές μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, ενώ αν είναι αρνητικές (φόβοι, αγωνία, ανασφάλεια…) εκκρίνοντας ορμόνες και φλεγμονώδεις ουσίες (δημιουργία της αντίδρασης του στρες) καταστρέφει την υγεία και τη ζωή μας.

Με βάση αυτή την γνώση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας, παλαιότερα ερευνητές είχαν διαπιστώσει πως η παρακολούθηση σε μεγάλη οθόνη εικονικών περιπάτων στη φύση βοηθάει στη γρηγορότερη βελτίωση της υγείας ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Πρόσφατη παρόμοια έρευνα έδειξε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας (προβολή σε οθόνη ενός παιχνιδιού) διαπίστωσαν πως μπορούν να βοηθηθούν ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αποκτήσουν καλύτερη κινητικότητα στα μέλη τους. Το παιχνίδι αυτό εικονικής πραγματικότητας είναι μία προσομοίωση κωπηλασίας. Ένα video-game δηλαδή στο οποίο ο ασθενής βρίσκεται μέσα σε ένα καγιάκ και κωπηλατεί σε ένα ποταμό. Το παιχνίδι αναγκάζει αυτόν που το παίζει να κινεί τα χέρια του προς διάφορες κατευθύνσεις για να ισορροπεί το καγιάκ του ενώ συγχρόνως προσπαθεί να απαλλαγεί από διάφορα έντομα που τον ενοχλούν κάνοντας έτσι το παιχνίδι ενδιαφέρον.

Προφανώς θα υπάρξουν παρόμοια παιχνίδια και για κινήσεις των ποδιών, αν αυτά είναι τα μέλη που έχουν υποστεί βλάβη. Οι ερευνητές λένε πως η μέθοδος θα βοηθήσει πολύ τους ασθενείς γιατί έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα από τις γνωστές φυσιοθεραπείες, ενώ έχει και πολύ μικρότερο κόστος.

Η χρήση της φαντασίας μπαίνει σιγά-σιγά στην θεραπευτική φαρέτρα της ιατρικής από την πόρτα της τεχνολογίας, όσο και αν πολλά ακόμη από τα μέλη της ιατρικής κοινότητας αντιδρούν σ΄ αυτό. Πρακτικοί λόγοι οδηγούν εκεί και κυρίως η μείωση του κόστους των θεραπειών το οποίο έχει γίνει δυσβάσταχτο για τα κρατικά ταμεία εξ αιτίας των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών. Και αν δεν μπορούν όλοι ν χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους μόνον, η τεχνολογία βοηθάει σ΄ αυτό δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα.

Προσέξτε λοιπόν τι ταινίες και τι εκπομπές παρακολουθείτε στη τηλεόραση! Αν περιέχουν σκηνές που σας προκαλούν φόβο, αγωνία, θλίψη, ανασφάλεια, δεν εξυπηρετούν κανένα άλλο λόγο εκτός από το να καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή σας δίχως να το αντιλαμβάνεστε...

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας για το καλό σας. Είναι δική σας η ευθύνη.

Με αγάπη

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.