Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Πολίτικη σαλάτα τουρσί

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να κάνετε τουρσί λαχανικά, χωρίς ξύδι, μόνο με ζύμωση; 

Είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο και πολύ υγιεινό συνοδευτικό για κάθε φαγητό σας. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα οφέλη των προϊόντων της ζύμωσης. Θεωρούνται γενικά τροφή πολύ καλή για την υγεία σωματική και ψυχική, γιατί βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου μας, για το οποίο σας έχω μιλήσει σε αρκετές παλαιότερες αναρτήσεις μου.

Πρόσφατα εγώ εκτός από το ψωμί με προζύμι που ζυμώνω εδώ και καιρό πρόσθεσα στην διατροφή μου και την γνωστή "πολίτικη σαλάτα" η οποία αποκτάει την αναγκαία οξύτητά της από ζύμωση και φυλάσσεται στο ψυγείο για πολύ καιρό έτοιμη μέσα στο υγρό της ζύμωσης.

Νομίζω πως αξίζει να σας πω τον τρόπο παρασκευής της και να τον δοκιμάσετε. Θα έχετε μία πεντανόστιμη σαλάτα έτοιμη στο ψυγείο σας για καθημερινή χρήση χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Πολίτικη σαλάτα τουρσί
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Πολίτικη σαλάτα

Παίρνετε ένα γυάλινο δοχείο διαστάσεων περίπου 16 Χ 20 και το πλένετε καλά. Κόβετε ένα μικρό λάχανο (1 κιλό περίπου) σε λεπτές λουρίδες, δύο καρώτα σε λεπτές λουρίδες με το πίλερ που τα έχετε καθαρίσει, μία μεγάλη ή δύο μικρότερες πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια, δύο κλωνάρια σέλινο κομμένα σε κομμάτια, ένα μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μισές ροδέλλες (μπορείτε και να τα  παραλήψετε) και 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, χωρίς το φύτρο.

Τοποθετείτε τα πιο πάνω υλικά σε στρώσεις εναλλάξ μέσα στο βάζο, πατώντας τα καλά με το χέρι σας ή ένα γουδοχέρι. Ρίχνετε στο τέλος από πάνω 2 κουτ. σούπας θαλασσινό αλάτι και γεμίζετε το βάζο με νερό μέχρι να σκεπαστεί το μίγμα της σαλάτας. Πρέπει να υπάρχει ένα κενό μέχρι το καπάκι 2-3 εκ. Από πάνω στρώνετε ένα ολόκληρο φύλλο λάχανου για να σκεπάσετε καλά όλο το μίγμα και τοποθετείτε ένα βάρος επάνω του (ένα μικρό πιάτο είναι αρκετό) ώστε όλη η κομμένη σαλάτα να βρίσκεται σκεπασμένη από το υγρό, για να μην μουχλιάσει. 

Αφήνετε το βάζο σε μία θέση μέσα στη κουζίνα σας και από την επομένη το ξεσκεπάζετε καθημερινά, ανασηκώνετε το φύλλο του λάχανου που σκεπάζει τη σαλάτα και με ένα ξύλινο καλαμάκι ή το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας τρυπάτε σε διάφορα σημεία τη σαλάτα μέχρι κάτω, ώστε να ανεβούν επάνω φυσαλίδες από τον αέρα που σχηματίζεται από τη ζύμωση. Μετά τοποθετείτε και πάλι το φύλο του λάχανου και το βάρος και κλείνετε το καπάκι. Κάνετε αυτή τη μικρή διαδικασία, μία φορά την ημέρα, επί μία εβδομάδα και δοκιμάστε τη σαλάτα σας. Αν την θέλετε περισσότερο ξιδάτη την αφήνετε περισσότερες μέρες να συνεχιστεί η ζύμωση. Όταν η σαλάτα σας αποκτήσει την οξύτητα που επιθυμείτε, βγάζετε το φύλο του λάχανου που τη σκεπάζει και το βάρος και την φυλάτε μέσα στο υγρό της στο ψυγείο, έτοιμη για σερβίρισμα όποτε επιθυμείτε, προσθέτοντας μόνον λίγο λάδι στο πιάτο σας. 

Καλή σας όρεξη!

* Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε την ίδια σαλάτα, μπορείτε να προσθέσετε μαζί με το αλάτι και
1-2 κουτάλες της σούπας από το υγρό της προηγούμενης σαλάτας σας που έχετε στο ψυγείο, για να μικρύνετε τη χρονική διάρκεια της ζύμωσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.