Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Στρες και διαβήτης

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η σημερινή μου ανάρτηση είναι ένα μικρό απόσπασμα που αναφέρεται στον διαβήτη, από το πρώτο μου βιβλίο με τον τίτλο "Πως να νικήσετε το στρες" του οποίου η έκδοση έχει εξαντληθεί, αλλά σύντομα ετοιμάζω την επανέκδοσή του με όλες τις νεότερες πληροφορίες που έχω στο μεταξύ συλλέξει.  

"Ο συνδυασμός της μειωμένης δράσης της αυξητικής ορμόνης  και των αναπαραγωγικών ορμονών  (που δημιουργείται από την αντίδραση του στρες), μαζί με την αυξημένη κορτιζόλη που παράγεται σε αυτή την αντίδραση, προκαλεί το

λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο», κατάσταση πολύ σοβαρή για τον οργανισμό κατά την οποία υπάρχει κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση,  αντίσταση στην ινσουλίνη (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ), υπερπηκτικότητα του αίματος, δυσλιπιδαιμία και επιταχυνόμενη αρτηριοσκλήρυνση. Η πιο πάνω πάθηση είναι πολύ συχνή στην εποχή μας, δυστυχώς. Προφανώς αιτία του προβλήματος αυτού είναι τα ολοένα αυξανόμενα στρες της ζωής.

Αυτή η αυξημένη κορτιζόλη του στρες διαρκείας φταίει και για την κακή ρύθμιση του σακχάρου των διαβητικών σε περιόδους συναισθηματικής φόρτισης ή σε κάποια φλεγμονή, αυξάνοντας την αντίστασή τους στην ινσουλίνη και οδηγώντας τους σε ένα φαύλο κύκλο αυξανόμενης υπεργλυκαιμίας, υπερχοληστεριναιμίας και αυξημένων αναγκών σε ινσουλίνη.

Σε πρόσφατη επιστημονική εργασία αναφέρεται ότι σε καταθλιπτικούς ηλικιωμένους (η κατάθλιψη είναι μία ακραία κατάσταση στρες με πλήρη κατάργηση του νευρικού δρόμου που οδηγεί στην ανταμοιβή και τη χαρά) βρέθηκε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό διαβήτη απ’ ότι σε μη καταθλιπτικούς συνομήλικες (1), ενώ στο πολύ γνωστό ιατρικό περιοδικό Lancet, τον Μάιο του 2004 αναφέρεται μία μετα- ανάλυση (ανάλυση αποτελεσμάτων 25 ερευνητικών εργασιών) που έδειξε ότι τεχνικές αντιμετώπισης του στρες, σαν αυτές που θα σας δοθούν στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αυτού, ελάττωσαν κατά 0.75% την Α1c (γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη, δείκτης ρύθμισης του σακχάρου του αίματος) ποσοστό περίπου ίσο με αυτό των αντιδιαβητικών φαρμάκων!

Τη ίδια εποχή Αμερικανός διαβητολόγος γράφει ένα βιβλίο για την αντιμετώπιση του διαβήτη στο οποίο λέει πως «παρ’ ότι ο διαβήτης (τύπου ΙΙ) οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και την κατανάλωση παχυντικών τροφών, το κλειδί της αντιμετώπισης του υψηλού σακχάρου είναι οι ορμόνες που εκλύονται από τον υποθάλαμο (περιοχή του εγκεφάλου απ’  όπου αρχίζει η αντίδραση του στρες), οι ίδιες αυτές ορμόνες που ευθύνονται για την αντιμετώπιση του στρες. Η σωστή αντιμετώπιση του στρες επομένως, βοηθάει να επιτευχθεί και ο μεταβολικός έλεγχος.» (2)

Και όμως οι περισσότεροι συνάδελφοι που ασχολούνται με τον διαβήτη δίνουν κυρίως διατροφικές οδηγίες στους ασθενείς τους και ελάχιστα, ή μάλλον καθόλου δεν ασχολούνται με την συνολικότερη αντιμετώπιση του στρες αυτών των ασθενών, πράγμα που θα μείωνε κατά πολύ τη ποσότητα των φαρμάκων τους και, το κυριότερο, τις επιπλοκές τους."

 

1.      1. Carnethon and al. Συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης Σακχ. Διαβήτη σε ηλικιωμένους.  Arch Intern Med. 2007;167:802-807

2.       2. R.S. Surwit, PhD.  “ The Mind – Body diabetes revolution” 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.