Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η απομόνωση βλάπτει την υγεία

 Γεια σας φίλες και φίλοι

Stephen Porges
Ο Αμερικανός καθηγητής ψυχιατρικής Stephen Porges, όπως σας έχω ξαναπεί, διατύπωσε εδώ και κάποιο καιρό την θεωρεία του για την εξέλιξη του νεύρου της χαλάρωσης (πνευμονογαστρικό, vagus) στα ζώα και τον άνθρωπο. Είναι η γνωστή τώρα πια «polyvagal theory».

Τώρα ξέρουμε δηλαδή πως στα πρωτεύοντα (πίθηκοι και άνθρωποι) το νεύρο της χαλάρωσης στον θώρακα, με ένα πρόσθιο κλάδο του, έχει συνδέσει με ίνες του τη καρδιά με τα μάτια, τα αυτιά, τα χείλια και τις φωνητικές χορδές μας. Τα πρωτεύοντα δηλαδή χαλαρώνουν και νιώθουν ασφάλεια με την κοινωνικοποίηση και απολαμβάνουν τις τέχνες.

Εξηγείται δηλαδή πολύ καλά με τη θεωρεία αυτή το κακό που η αντιμετώπιση της «πανδημίας» της εποχής μας έχει κάνει σε πολλούς. Η απομόνωση, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων,

ακόμη και από τα πιο κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ένας πρόσθετος παράγοντας στρες που επιδεινώνει κάθε νόσο από την οποία αυτοί πάσχουν. Έρευνες έχουν δείξει πως στα άτομα που έχουν πολύ καλές οικογενειακές και φιλικές σχέσεις τα ποσοστά θανάτου είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν διαθέτουν τέτοιες κοντινές σχέσεις.

Έχει παρατηρηθεί μία χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό των ατόμων που στερούνται κοντινές σχέσεις. Και αυτή η «φλεγμονή» είναι αποτέλεσμα των ορμονών του στρες μεγάλης διάρκειας. Αντίδραση στρες δηλαδή που υπερβαίνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού.

Και το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και οι παλαιές προβληματικές σχέσεις με πρόσωπα κοντινά οδηγούν σε αυτή την χρόνια φλεγμονή, όχι μόνον η παρούσα κατάσταση απομόνωσης. Με λίγα λόγια, όσο καλύτερες σχέσεις συγγενικές και φιλικές έχει κάποιος στη ζωή του, τόσο λιγότερες είναι οι επιπτώσεις της αντίδρασης του στρες στην υγεία του γενικά.

Σκεφθείτε πόσο κακό έχει κάνει στην ίδια την πορεία της νόσου όσων ασθένησαν από τον ιό της εποχής αυτή η απομόνωση που επέβαλαν στους ανθρώπους οι «σοφοί» επιστήμονες και πολιτικοί που διαχειρίστηκαν ετούτη τη κρίση…

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.