Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Άσκηση και καρκίνος


Γεια σας φίλες και φίλοι
Για τα οφέλη της άσκησης σας έχω ενημερώσει πολλές φορές. Είναι αρκετές οι αναρτήσεις μου με αυτό το θέμα, γιατί η άσκηση είναι απαραίτητη στη σωστή αντιμετώπιση του στρες στη ζωή.
Είναι πια πολύ γνωστά τα οφέλη της, νομίζω στους περισσότερους, για νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε πως μειώνει αυτή και τα κρούσματα του καρκίνου.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology, επιστήμονες μελετώντας παλαιότερες έρευνες (σύνολο 755,459 άτομα) διαπίστωσαν πως εκείνοι που έκαναν μέτρια έως εντατική άσκηση (2,5 – 5 ώρες την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων,
συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στήθους, του εντέρου, των νεφρών, της μήτρας, του ήπατος καθώς και του μυελώματος και του μη Hodgkin λεμφώματος.

Η σχέση που βρέθηκε στη πιο πάνω έρευνα ανάμεσα στους μη ασκούμενους και τους ασκούμενους ποικίλει από 6-10% χαμηλότερος κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού στου ασκούμενους, μέχρι 18-27% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Ποσοστά καθόλου ευκαταφρόνητα, όπως αντιλαμβάνεστε.

Δεν χρειάζονται χρήματα, για να ασκηθεί κάποιος, ξέρετε. Το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν είναι απαραίτητη η άσκηση σε γυμναστήρια. Αρκεί ένα γρήγορο περπάτημα, ½ ώρα την ημέρα, ή κάποιες ασκήσεις στο σπίτι με την βοήθεια διαφόρων βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Σας έχω δώσει και εγώ αρκετά σ΄ετούτη εδώ τη στήλη. Μπορείτε να ανατρέξετε για να τα δείτε.
Ακόμη και ο χορός είναι μία πολύ καλή άσκηση, γιατί συνοδεύεται από μουσική, αν τον προτιμάτε. Σημασία έχει να ασκείται το σώμα μας τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, γιατί η καθιστική ζωή μας καταστρέφει. Οι ορμόνες του στρες, που λόγω της πιεστικής ζωής της εποχής μας ταλαιπωρούν πολύ το κορμί μας, πρέπει να καταναλωθούν για να μην μας βλάψουν. Και η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής τους.
Ασκηθείτε. Μην το αμελείτε!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.