Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Διατροφή και ψυχική υγεία


Γεια σας φίλες και φίλοι
Μία καινούργια ειδικότητα έχει δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα στην ιατρική. Η «διατροφική ψυχιατρική». Μάλιστα. Έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική υγεία, όπως επίσης και ανάμεσα στη λειτουργία του εντέρου και αυτή του εγκεφάλου και η ειδικότητα δημιουργήθηκε προκειμένου το θέμα να ερευνηθεί περισσότερο και πιο σωστά. Γιατί το θέμα της διατροφής δεν είναι τόσο απλό να ερευνηθεί όπως η λήψη ενός φαρμάκου. Χρειάζεται πολύ περισσότερο
αναλυτικές μετρήσεις, όπως αναφέρεται σε μία σχετική μελέτη.

Δεν αμφισβητείται η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική υγεία, λένε οι συντάκτες της πιο πάνω μελέτης, αλλά χρειάζεται  προσοχή στην έκφραση συμπερασμάτων. Θα χρειαστούν αρκετές έρευνες για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των διαφόρων ειδών καθημερινής διατροφής, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, κάποια συμπεράσματα ήδη υπάρχουν. Όπως το ότι η  διατροφή στην μήτρα και τα πρώτα χρόνια της ζωής επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων στην μετέπειτα ζωή τους, καθώς και ότι η λεγόμενη «Μεσογειακή διατροφή» πλούσια σε λαχανικά και ελαιόλαδο προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη.

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι διατροφή πλούσια σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες (κετογονική δίαιτα) βοηθάει τα παιδιά με κρίσεις επιληψίας, όπως επίσης αυξάνονται οι αποδείξεις για το ότι η φτωχή διατροφή σχετίζεται με επιδείνωση ψυχικών διαταραχών όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Προσωπικά, ξέροντας πως η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες αντιμετώπισης των βλαβών που οι ορμόνες του στρες κάνουν στον οργανισμό, γνωρίζω πως είναι βέβαιο ότι αυτή σχετίζεται με την υγεία την σωματική μας. Τα ηλεκτρόνια που η σωστή διατροφή προσφέρει στον οργανισμό με τα λαχανικά, τα φρούτα, τους αναποφλοίωτους σπόρους και τα όσπρια, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούν οι ορμόνες του στρες και δεν επιτρέπουν σε αυτές να βλάψουν τα κύτταρά μας. Το αποτέλεσμα αυτό της σωστής διατροφής αφορά και τα κύτταρα του εγκεφάλου, βέβαια. Ξέροντας λοιπόν τώρα πια πως τα νοσήματα που μέχρι τώρα χαρακτηρίζαμε ως «ψυχικά» οφείλονται σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η διατροφή επηρεάζει και τα νοσήματα αυτά.

Την καινούργια ειδικότητα με θέμα την σχέση διατροφής και «ψυχικής υγείας» την θεωρώ, προσωπικά, πραγματικά δίχως νόημα, αλλά δυστυχώς, η επιστήμη συνεχίζει να κόβει σε κομματάκια την ουσία της υγείας, για λόγους εμβάθυνσης στη μελέτη της, πράγμα που κατά την δική μου άποψη δεν είναι καθόλου σωστό. Η κατάτμηση αυτή δεν βοηθάει στην εμβάθυνση της μελέτης, αντίθετα οδηγεί την έρευνα σε τελείως επιφανειακά συμπεράσματα. Ποια είμαι όμως εγώ που θα επηρεάσω με τις απόψεις μου την πορεία της επιστήμης; Εύχομαι, απλά, σύντομα η ιατρική να βρεθεί στο ύψος που της πρέπει, για το καλό όλων.

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.