Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Θαυμασμός και χαλάρωση.


Γεια σας
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα διάβασα πρόσφατα, που σχετίζεται με την χαλάρωση που προκαλεί στον άνθρωπο η ομορφιά της φύσης, για την οποία σας έχω μιλήσει αρκετά στα βίντεο και τα βιβλία μου.

Ερευνητές μελέτησαν την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε άτομα που τους έδειχναν βίντεο αδιάφορα, κωμικά ή βίντεο με πολύ όμορφες εικόνες φύσης. Τους μισούς τους άφησαν να παρακολουθούν τα βίντεο ανενόχλητοι ενώ στους άλλους μισούς ζητούσαν καθώς τα παρακολουθούσαν, να κάνουν συγχρόνως κάτι συγκεκριμένο, όπως να μετρούν τις αλλαγές προοπτικής στα βίντεο που παρακολουθούσαν.

Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές μπορούσαν να μελετήσουν στην λειτουργία του εγκεφάλου των πιο πάνω ατόμων, το πώς λειτουργούν τα δύο συστήματα
κυττάρων που υπάρχουν σε αυτόν: Τα κύτταρα του γνωστικού εγκεφάλου που σχετίζονται με τις προσωπικές σκέψεις και τα κύτταρα του DMN (Default Mode Network).

Αυτό το DMN (στα Ελληνικά έχει ονομαστεί «σκοτεινή ενέργεια του νου») έχει παρατηρηθεί πως λειτουργεί πολύ όταν κάνουμε σκέψεις που έχουν να κάνουν με τον εαυτό μας (λειτουργεί δηλαδή πολύ το ένστικτο της αυτοσυντήρησης) ενώ μειώνεται πολύ η λειτουργία του όταν  προσπαθούμε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη πράξη, να λύσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή χαλαρώνουμε.

Βρήκαν λοιπόν οι επιστήμονες στην πρόσφατη αυτή έρευνα πως, και στις δύο ομάδες ατόμων, η λειτουργία του DMN μειώνεται όταν αυτοί βλέπουν βίντεο με όμορφες εικόνες φύσης, ανεξάρτητα αν κάνουν ή όχι κάποια συγκεκριμένη πράξη.
Η ομορφιά της φύσης, δηλαδή, μειώνει την λειτουργία του DMN, όπως έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει και όταν κάποιος διαλογίζεται ή παίρνει ψυχεδελικές ουσίες. Στις καταστάσεις αυτές το άτομο νιώθει  πολύ πιο ενωμένο με τον κόσμο και το σύμπαν. Η ομορφιά της φύσης φαίνεται να λειτουργεί και αυτή με τον ίδιο τρόπο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, λένε οι πιο πάνω ερευνητές.

Διαπιστώθηκε δηλαδή και ερευνητικά το γιατί η επαφή με τη φύση λειτουργεί χαλαρωτικά για τον άνθρωπο. Ο θαυμασμός γι αυτήν τον κάνει να νιώθει την επαφή του μαζί της και τον υπόλοιπο κόσμο και να ξεχνάει τους φόβους του.

Γιατί η έντονη λειτουργία του DMN,  συνδέει κατά την άποψή μου, τον εγκέφαλο με τις μνήμες του υποσυνειδήτου του, ώστε να προφυλάσσει το άτομο από την επανάληψη άσχημων εμπειριών του παρελθόντος, όταν αυτό κάνει διάφορες σκέψεις και δεν ασχολείται με κάποια συγκεκριμένη πράξη. Όσο προχωρούν οι έρευνες που αφορούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο βεβαιώνομαι για την ορθότητα της άποψής μου αυτής. Μένει να αποδειχθεί και ερευνητικά.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί η ανάσυρση αυτή του DMN μνημών φόβου από το υποσυνείδητο, δημιουργεί, κατά την άποψή μου, στο άτομο το γνωστό «άγχος». Την αίσθηση δηλαδή πολλών αδιευκρίνιστων φόβων.Όσο περισσότερο κάνουμε σκέψεις σχετικές με τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο άγχος νιώθουμε. Γι αυτό και πρέπει συχνά να σταματάμε αυτές τις σκέψεις και να γυρνάμε την προσοχή μας στο παρόν, σε κάτι που κάνουμε ή βλέπουμε, όπως πολλές φορές σας έχω συστήσει σε αναρτήσεις και μικρά βίντεο.

Ο θαυμασμός λοιπόν που μας προκαλεί η επαφή με την φύση λειτουργεί στον εγκέφαλό μας σαν διαλογισμός, δημιουργεί χαλάρωση και βοηθάει πολύ την υγεία. Αυτό είναι πια βέβαιο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βρίσκεστε όσο πιο συχνά μπορείτε σε επαφή μαζί της!

Το ίδιο συναίσθημα θαυμασμού μπορεί να δημιουργήσει στον άνθρωπο εκτός από την φύση και μία όμορφη μουσική, ή ένα όμορφο αντικείμενο τέχνης γενικότερα, όπως έχουν αναφέρει διάφοροι ερευνητές. Είναι και ο θαυμασμός, λοιπόν, ένας τρόπος χαλάρωσης.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.