Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Προλάβετε την αρτηριοσκλήρυνση...


Γεια σας
Φακές με κάρρυ και πιπεριές
Γνωρίζουμε τώρα πως το στρες, τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το ψυχικό, βλάπτει το ενδοθήλιο των αρτηριών μας (το εσωτερικό τοίχωμά τους) και οδηγεί με τον καιρό στην γνωστή σε όλους αρτηριοσκλήρυνση. Η σκλήρυνση αυτή των αρτηριών μας χρειάζεται χρόνια (δεκαετίες) μέχρι να γίνει αντιληπτή με συμπτώματα από τον πάσχοντα.
Ακριβώς επειδή επί χρόνια η σκλήρυνση αυτή είναι ασυμπτωματική, λίγοι ενδιαφέρονται για την πρόληψή της, δυστυχώς…

Δεν θα κουραστώ, λοιπόν, να σας συμβουλεύω, να μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τα στρες της ζωής με όλους τους τρόπους που σας έχω αναλυτικά πει τόσο στα βιβλία μου, όσο και στα βίντεο και τις αναρτήσεις μου σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.

Στο θέμα της διατροφής, που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαχείριση, έχει πρόσφατα προστεθεί μία ακόμη έρευνα για τον ρόλο του «κάρρυ». Το κάρρυ,
είναι ένα μίγμα μπαχαρικών πολύ αγαπητό στην Ινδία. Περιέχει συνήθως, κουρκουμά (κιτρινόριζα), τζίτζερ (πιπερόριζα), κόλιαντρο, κίμινο, κόκκινο πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να νοστιμίσει σάλτσες για ρύζι, κοτόπουλο, όσπρια, κρέας ή ψάρι κ.α.

Ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν πως ακόμη και μία μόνον μερίδα κατανάλωσης φαγητού με κάρρυ (180 γρ σάλτσα κάρρυ) είναι αρκετή να διαστείλει τα αγγεία της καρδιάς και να αυξηθεί η ροή του αίματος σε αυτά μετά το γεύμα, ενώ συνήθως η ροή μειώνεται μεταγευματικά, λόγω σύσπασης των μυϊκών ινών του ενδοθηλίου. 

Είναι δηλαδή η κατανάλωση αυτού του μίγματος μπαχαρικών ένας τρόπος βοήθειας προς την καρδιά μας. Δοκιμάστε να το βάλετε στη διατροφή σας. Υπάρχουν νοστιμότατες συνταγές με αυτό. Μία σας είχα δώσει και εγώ παλαιότερα

Σε προηγούμενη ανάρτηση σας είχα μιλήσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά. Στο κάρρυ, όμως, οι θεραπευτικές δράσεις αυξάνονται, λόγω του συνδυασμού και των υπολοίπων μπαχαρικών.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.