Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μικρόβια του εντέρου και εγκέφαλος


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Νέα πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε, πως τα μικρόβια του εντέρου σχετίζονται με αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίδραση φόβου(στρες) και την αποσύνδεση αυτής από παλιές τραυματικές εμπειρίες.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προξένησαν στρες σε ποντίκια συνδυάζοντας ένα ηλεκτρικό ερέθισμα στις πατούσες τους με το άκουσμα ενός συγκεκριμένου ήχου. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, σταμάτησαν το ηλεκτρικό ερέθισμα, αλλά τα ποντίκια συνέχισαν να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στο άκουσμα και μόνον του ήχου…
Αυτή η αντίδραση όμως με την πάροδο του χρόνου σταμάτησε. Τα ποντίκια, δηλαδή,
έπαψαν να συσχετίζουν τον ήχο με το ηλεκτρικό ερέθισμα μετά από κάποιο χρόνο και η αντίδραση του στρες σταμάτησε να δημιουργείται στο άκουσμα του ήχου και μόνον.

Στα ποντίκια όμως τα οποία είχαν μεγαλώσει σε συνθήκες τέτοιες που δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη μικροβίων στο έντερό τους από τη γέννησή τους ή είχαν μειωθεί πολύ τα μικρόβια του εντέρου τους με τη χρήση αντιβιοτικών, η αντίδραση του στρες δεν σταμάτησε να παράγεται μετά την διακοπή του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Εκείνα συνέχιζαν να αντιδρούν συνέχεια με στρες στο άκουσμα και μόνον του ήχου.

Οι αλλαγές, δηλαδή, που παρατηρήθηκαν σε κάποια κύτταρα του εγκεφάλου των ποντικών (κύτταρα της μικρογλοίας) από την έλλειψη των μικροβίων του εντέρου, δεν επέτρεπαν στον εγκέφαλο των ζώων να αποσυνδέσει τη μνήμη του ερεθίσματος του ηλεκτρικού ρεύματος που τους χορηγούσαν στις πατούσες από το άκουσμα του ήχου που το συνόδευε. Έτσι ο ήχος από μόνος του συνέχιζε να τους προκαλεί στρες. Ο εγκέφαλος δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση.

Το φαινόμενο, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, εμφανίζεται μόνον στα ποντίκια που έχουν έλλειψη μικροβίων στο έντερό τους από την βρεφική τους ηλικία και όχι αν αυτά αφαιρεθούν από το έντερό τους αργότερα. Φαίνεται, δηλαδή, πως τα μικρόβια του εντέρου παίζουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του βρεφικού εγκεφάλου.

Αυτό είναι ένα εύρημα πολύ σημαντικό. Παρ΄ότι δεν είναι βέβαιο πως ισχύουν τα ίδια και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ωστόσο καλό είναι να το έχουν στον νου τους οι νέες μητέρες. Τα βρέφη πρέπει να έρχονται σε επαφή με μικρόβια τόσο μέσα από έναν φυσιολογικό τοκετό (και όχι με καισαρική, όπως πολύ συνηθίζεται στην εποχή μας) όσο και με την επαφή τους με ζώα και τη φύση γενικότερα. Η πολλή αποστείρωση που οι υπερπροστατευτικές μητέρες εφαρμόζουν δεν βοηθάει τα παιδιά τους και μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα, όπως αλλεργίες και πιθανόν και υπερδιέγερση της αντίδρασης του στρες…

Από την άλλη, η πιο πάνω έρευνα δημιουργεί τη σκέψη πως τα άτομα που παιδεύονται από μετατραυματικό στρες μπορεί να είναι άτομα με διαταραγμένο μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου από την μικρή παιδική τους ηλικία... Και αυτό είναι κάτι που μένει να ερευνηθεί.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.