Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Αμύγδαλα και χοληστερίνη


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Οι ξηροί καρποί, όπως πολλές φορές σας έχω πει, είναι το καλύτερο σνακ για κάθε ηλικία. Είναι αυτοί, σύμφωνα με την Mayο Clinic μία από τις πέντε καλύτερες τροφές που μειώνουν την χοληστερίνη. Οι υπόλοιπες 4 είναι το αβοκάντο, τα πλούσια σε ω3 ψάρια, οι ντομάτες και η βρώμη.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και μαζί με ένα ποτήρι νερό, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Μπορούν, έτσι,  να αποτελέσουν ένα πολύ καλό και πιο υγιεινό υποκατάστατο μιας τυρόπιτας ή ενός σάντουιτς, ανάμεσα στα γεύματα.
23 περίπου αμύγδαλα, έχουν 163 θερμίδες, περιέχουν  6 γρ. πρωτείνης, 6 γρ. υδατανθράκων, 14 γρ. λίπους και 3,5 γρ. ίνες. Το λίπος τους  (διπλάσιο περίπου
από το λίπος μιας αντίστοιχης ποσότητας τυριού cheddar), ανήκει στα πολυακόρεστα και είναι πολύ καλό για την καρδιά.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες παλαιότερες που δείχνουν πως τα αμύγδαλα μειώνουν την λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη (LDL).
Πρόσφατη έρευνα από Αμερικανικό πανεπιστήμιο, που αφορούσε τα αμύγδαλα, έδειξε πως αυτά βοηθούν την καλύτερη λειτουργία της  «καλής» λεγόμενης χοληστερίνης (HDL). 
Αυτή η χοληστερίνη θεωρείται «καλή» για την υγεία, γιατί τα μόριά της μεταφέρουν (σαν μικρά σακουλάκια)  χοληστερίνη από τα κύτταρα στο ήπαρ όπου αυτή καταστρέφεται. Τα μόρια της «καλής» χοληστερίνης είναι πολύ μικρά, όταν βγαίνουν στην κυκλοφορία,  αλλά σιγά-σιγά γίνονται όλο και μεγαλύτερα, όσο μαζεύουν την χοληστερίνη από τα κύτταρα για να την μεταφέρουν στο ήπαρ, προς καταστροφή.
Τα πιο ώριμα και μεγάλα σε μέγεθος μόρια αυτής της «καλής» χοληστερίνης (που μεταφέρουν την μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερίνης από τα κύτταρα στο ήπαρ) έχουν ονομαστεί α-1. Αυτά τα μεγάλα μόρια της HDL (α-1 HDL) βρήκαν οι ερευνητές πως αυξάνουν σε αριθμό, με την κατανάλωση αμυγδάλων.  Και αυτό εξηγεί, κατ’ αυτούς, τη μείωση της κακής χοληστερίνης που προκαλεί η κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών. 

Και για να το πούμε πιο απλά, όπως συνηθίζει να το λέει ο λαός, «μία χούφτα αμύγδαλα, την ημέρα, την χοληστερίνη κάνει πέρα»…  Μην το ξεχνάτε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.