Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τα οφέλη της σωστής διατροφής

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την κατάχρηση που γίνεται από πολλούς στα αντιόξινα φάρμακα του στομάχου, ειδικά αυτά που λέγονται ΡΡΙ (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων), όπως τα πολύ γνωστά Losec, Νexium  και άλλες «πραζόλες»,  σας έχω μιλήσει και παλαιότερα. 
Η χρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε προβλήματα τον οργανισμό.  Πολλοί όμως τα παίρνουν για μεγάλα διαστήματα.  Είναι μάλιστα αρκετοί αυτοί, που παίρνουν τα φάρμακα αυτά προκειμένου να τρώνε τροφές που τους ενοχλούν στο στομάχι. Αντί δηλαδή να προσέξουν την διατροφή τους, πιστεύουν πως μπορούν να ξεγελάσουν τον οργανισμό με κάποιο φάρμακο…
Μεγάλη η ανθρώπινη μωρία! Και την πληρώνει ο άνθρωπος με βλάβες στα
διάφορα όργανά του…

Πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα, πως και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατάσταση για την οποία οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν αντιόξινα φάρμακα σαν θεραπεία, η σωστή διατροφή (Μεσογειακή ως επί το πλείστον φυτική διατροφή) σε συνδυασμό με την πόση αλκαλικού νερού βελτιώνει τα συμπτώματα αυτής τη κατάστασης καλύτερα από τα αντιόξινα φάρμακα.
Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ασθενών μετά από 6 εβδομάδες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους είτε με αντιόξινα φάρμακα είτε με την Μεσογειακή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα διατροφή και τη λήψη αλκαλικού νερού. Και στις δύο ομάδες είχε συστηθεί η αποφυγή λήψης καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, σόδας, αλκοόλ και λιπαρών και πικάντικων τροφών.

Η σωστή διατροφή μείωσε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης καλύτερα από τα φάρμακα. 

Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, έστω και αν υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε προσεχή παρόμοια μελέτη. 
Οι έρευνες, όμως, (δεν θα πάψω να το τονίζω)  θα πρέπει να γίνουν σιγά-σιγά όλο και πιο ολοκληρωμένες, δοκιμάζοντας  στα πρωτόκολλά τους στην αντιμετώπιση των διαφόρων συμπτωμάτων όχι μεμονωμένα πότε τη διατροφή και πότε την άσκηση ή την αυτοσυγκέντρωση (mindfulness) κ.λπ. αλλά ολοκληρωμένη την σωστή αντιμετώπιση του στρες. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου στο θέμα, είμαι βέβαιη πως τα αποτελέσματά τους θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά.
Ελπίζω αυτή η ώρα να μην είναι ακόμη πολύ μακριά.

Με αγάπη  

Πηγή:   http://www.medscape.com/viewarticle/885356?nlid=117769_4561&src=wnl_dne_170908_mscpedit&uac=101389ST&impID=1428307&faf=1                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.