Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Θεραπεύεται ο διαβήτης;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον διαβήτη θα μιλήσουμε σήμερα και πάλι, με αφορμή μία νέα επιστημονική έρευνα.

Για την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που οδηγεί στον διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται υπεύθυνα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Τ- λεμφοκύτταρα. Για άγνωστους, προς το παρόν, λόγους, κάποια Τ-λεμφοκύτταρα αντιμετωπίζουν τα κύτταρα αυτά του παγκρέατος σαν εχθρικά και τα καταστρέφουν.  Η  έρευνα στο θέμα αυτό έχει προχωρήσει πολύ τις δύο τελευταίες δεκαετίες και δεν χωράει καμιά αμφιβολία, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα,  για την συμμετοχή αυτών των Τ-λεμφοκυττάρων στην παθογένεια της νόσου.
Πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε όμως, πως αλλαγή στα μικρόβια που αποικίζουν τον εντερικό τους σωλήνα,  οδηγεί στην παραγωγή στο έντερό τους πολλών νέων Τ-λεμφοκυττάρων τα οποία βοηθούν στην βελτίωση του διαβήτη προκαλώντας καταστολή στη δράση των παθολογικών Τ-λεμφοκυττάρων που καταστρέφουν το πάγκρεας και μειώνοντας την φλεγμονή του οργάνου.
Οι ερευνητές πιστεύουν, επομένως, πως μία διατροφή πλούσια σε στοιχεία που βοηθούν την ανάπτυξη των «καλών» μικροβίων του εντέρου μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, αυξάνοντας την παραγωγή φυσιολογικών Τ-λεμφοκυττάρων στον οργανισμό τους.

Και η διατροφή αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν την οποία τόσο συχνά σας προτείνω  σαν έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης  του στρες στη ζωή σας. Μία διατροφή  πλούσια σε φυτικές ίνες, (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, αναποφλοίωτοι σπόροι) που λειτουργεί σαν πρεβιοτικό,  και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το φυσικό γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ και το ψωμί το ζυμωμένο με προζύμι, που περιέχουν προβιοτικά.

Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί με βεβαιότητα είναι αν τα ήδη κατεστραμμένα  β-κύτταρα του παγκρέατος (διαβήτης τύπου 1) μπορούν να ανανεωθούν. Έρευνες που υπάρχουν είναι ενθαρρυντικές. Αναμένονται, βέβαια, περισσότερες. 
  
Και εγώ, πάντα, αισιόδοξη, πιστεύω πως ο οργανισμός έχει απίστευτα μεγάλες ικανότητες αυτοίασης, όταν πάψουμε να καταστρέφουμε με τα ίδια μας τα χέρια τη λειτουργία του. Γι αυτό δεν θα κουραστώ να υπερασπίζομαι την ιδέα, πως η σωστή ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες θα πρέπει να  είναι το πρώτο βήμα κάθε θεραπείας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.