Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Οι φυτικές ίνες και τα μικρόβια του εντέρου

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν λίγους μήνες, στο περιοδικό Nature, δημοσιεύθηκε μία ερευνητική μελέτη που αφορούσε τη σχέση της διατροφής με τα μικρόβια του εντέρου.  Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάφορντ της Αμερικής, σε ποντίκια τα οποία μεγάλωσαν σε άσηπτες συνθήκες έτσι ώστε τα έντερά τους να μην περιέχουν κανένα είδος μικροβίων και στη συνέχεια οι ερευνητές έβαλαν σε αυτά μικρόβια από ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Χώρισαν, μετά, τα ποντίκια σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και στην άλλη δίαιτα με μειωμένες φυτικές ίνες, ενώ όλα
τα άλλα στοιχεία της διατροφής (λίπη, πρωτείνες κ.λπ) ήταν τα ίδια.
Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η αλλαγή στο μικροβιακό πληθυσμό των εντέρων των ποντικιών ήταν πολύ σημαντική!  Όλα σχεδόν τα είδη μικροβίων, στην ομάδα που τρεφόταν με μειωμένη ποσότητα φυτικών ινών μειώθηκαν κατά 75 % περίπου, ενώ κάποια από τα ωφέλιμα για το έντερο μικρόβια εξαφανίστηκαν τελείως !!!

Μετά από επτά εβδομάδες, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια αυτά με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά παρ΄ότι κάποια από τα ζώα έδειξαν βελτίωση στην κατάσταση του εντέρου τους, η βελτίωση ήταν μόνον μερική και πάνω από τα 2/3 των μικροβίων δεν ξαναπαρουσιάστηκαν ποτέ.

Και το κακό είναι πως αυτή η εξαφάνιση μικροβίων από το έντερο μεταφέρεται και στις επόμενες γενεές, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Γιατί αφήνοντας τα ποντίκια σε χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή για μερικές γενεές, διαπίστωσαν πως μετά από τέσσερες γενεές, μόνον το ¼ των μικροβίων υπήρχε ακόμη στο έντερο των ζώων. Τα υπόλοιπα ¾ είχαν εξαφανιστεί…

Δεν είναι όμως μόνον οι φυτικές ίνες της διατροφής που επηρεάζουν τα μικρόβια του εντέρου μας, λένε οι ερευνητές. Η μείωσή τους στον γενικό πληθυσμό οφείλεται και στη μεγάλη χρήση των αντιβιοτικών όπως και στη μείωση του θηλασμού.

Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί έχει διαπιστωθεί ερευνητικά πως η μικρή ποικιλία μικροβίων του εντέρου μας σχετίζεται με καταστάσεις όπως ο αυτισμός, οι αλλεργίες, το άσθμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Περισσότερα για τα μικρόβια του εντέρου μας και τη σημασία τους για την υγεία μας, μπορείτε να ακούσετε και σε ένα μικρό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.