Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η ενσυναίσθηση και το στρες της δουλειάς

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Την προηγούμενη Κυριακή, έκλεισε ο κύκλος των σεμιναρίων του ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ  του φετινού χειμώνα στη Κέρκυρα, με το σεμινάριο για την συναισθηματική νοημοσύνη. Το πιο σημαντικό, ίσως, από τα τέσσερα σεμινάρια που αφορούν τη σωστή αντιμετώπιση του στρες στη ζωή, γιατί τα συναισθήματά μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά όχι μόνον την υγεία μας, αλλά και τη ζωή μας ολόκληρη.

Η ενσυναίσθηση (empathy) είναι μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το να μπορεί, δηλαδή, κάποιος να «μπει στα παπούτσια του άλλου». Να νιώσει δηλαδή
καλά την κατάστασή του.  Όπως σε ένα άρθρο του Χάρβαρντ αναφέρεται, η ενσυναίσθηση δεν είναι τίποτ΄άλλο, παρά συμπόνια σε πράξη…

Πρέπει κανείς να συμπονάει και τον εαυτό του και τους άλλους, αν θέλει να είναι γερός και ευτυχής. Η συμπόνια του εαυτού και των άλλων, μπορεί να μας προφυλάξει από το «κάψιμο» ( burn out) στη δουλειά και να μας κάνει πολύ περισσότερο αποδοτικούς. Αυτό έχει αποδειχθεί από πολλές σχετικές έρευνες, λένε οι συγγραφείς του άρθρου.

Συμπόνια του εαυτού, σημαίνει πως  πρέπει να ασχολούμαστε με τις ανάγκες του εαυτού, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την σωματική και ψυχική μας υγεία και όχι να γινόμαστε θύματα της δουλειάς μας, παραγνωρίζοντας τις ανάγκες τόσο τις δικές μας όσο και των προσώπων που ζουν κοντά μας.

Εκτός από την συνολική σωστή διαχείριση του στρες στη ζωή μας για την οποία πολλές φορές σας έχω μιλήσει, χρειάζονται  κατά την ώρα της εργασίας μας και τακτικές μικρές πρακτικές χαλάρωσης, όπως μερικές αργές αναπνοές, 2-3 χασμουρητά,  EFT ή αναπόληση μιας όμορφης ευτυχισμένης στιγμής της ζωής μας. Οι απλές αυτές τεχνικές, μαζί με την κατανόηση της διαφορετικότητας του καθενός μας και των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει τους άλλους στον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται (ενσυναίσθηση), μπορούν να μειώσουν το στρες μας στη δουλειά και να βοηθήσουν την υγεία και τη ζωή μας, κρατώντας ψηλά την ενεργειακή μας κατάσταση.

Και το εκπληκτικό είναι, όπως έχουν δείξει έρευνες του Ινστιτούτου Heartmath της Αμερικής πως η συμπόνια είναι ένα συναίσθημα που κάνει αρμονικό (coherent) όχι μόνον το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς μας, βοηθώντας όλο μας τον οργανισμό, αλλά και αυτό του ατόμου που συμπονούμε!!!
Συμπονώντας, δηλαδή, κάποιον βοηθάμε στη βελτίωση της υγείας και τη ζωής, τόσο του εαυτού  μας όσο  και εκείνου. Δεν είναι εκπληκτικό;

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.