Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Διατροφή και περιφερική αρτηριοπάθεια

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την «σωστή» διατροφή (πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια, αναποφλοίωτοι σπόροι και μικρά ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά) σας έχω μιλήσει πολλές φορές, δεν θα πάψω, όμως, να σας την θυμίζω όσο πιο συχνά μπορώ.

Αυτό γιατί, πέρα από την καλά αποδεδειγμένη δράση της στη διαχείριση των στρες της ζωής, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι επιστημονικές έρευνες που διαπιστώνουν μεμονωμένα ένα προς ένα τα οφέλη των διαφόρων συστατικών της σωστής διατροφής.

Η έρευνα για την οποία θα σας μιλήσω σήμερα, αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα και δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας).

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα διατροφής στην περιφερική αρτηριοπάθεια. Κατ΄αυτή την νόσο, αναπτύσσονται πλάκες αρτηριοσκληρωτικές στις αρτηρίες των ποδιών, πράγμα που μειώνει την αιμάτωση των ποδιών και οδηγεί σε πόνους κατά το περπάτημα, πιθανές φλεγμονές των άκρων, ακόμη και γάγγραινα σε ακραίες περιπτώσεις.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων μερίδων λαχανικών και φρούτων την ημέρα, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας περιφερικής αρτηριοπάθειας και συστήνουν στους Αμερικανούς να προσπαθήσουν να βάλουν περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή τους.

Το ευχάριστο είναι πως μία σειρά Ιατρικών κέντρων στην Αμερική (Kaiser) αποφάσισε να τεθεί, πρόσφατα, υπέρ της χορτοφαγικής διατροφής, εκπαιδεύοντας τους γιατρούς τους (18.000!) και το νοσηλευτικό προσωπικό τους (51.000!)στη διατροφή αυτή, ώστε να μπορούν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους. 
Τα ιατρικά αυτά κέντρα, συστήνουν την χορτοφαγική διατροφή στους ασθενείς τους, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή παχυσαρκία. 
Είναι επιτέλους αυτό ένα πολύ καλό πρώτο βήμα της Αμερικής για την πρόληψη των ασθενειών στον πλανήτη.
Μη ξεχνάτε, επίσης, πως είναι καλό να καταναλώνεται καθημερινά και ωμά λαχανικά (σαλάτες) τα οποία θα είναι ακόμη καλύτερα για την υγεία σας αν τα έχετε καλλιεργήσει εσείς στο κήπο σας ή σε μικρές γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Γιατί μη ξεχνάτε πως η τροφή δεν μας δίνει μόνον χημικά συστατικά, αλλά και ενέργεια με την μορφή του φωτός, η οποία είναι τόσο περισσότερη, όσο πιο φρέσκια είναι η τροφή μας και με αγάπη μεγαλωμένη. 

Με αγάπη και από εμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.