Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Το στρες "καίει" και τους γιατρούς...

Φίλες και φίλοι μου
Το στρες, η αντίδραση αυτή του οργανισμού που έχει φτιαχτεί από τη φύση για την προστασία μας από εχθρούς (όπως τα άγρια θηρία και οι άσχημες καιρικές συνθήκες), έχει επικίνδυνα βλάψει την ανθρωπότητα, δυστυχώς, όπως πολλές φορές σας έχω επισημάνει και την οδηγεί σε ασθένειες κάθε είδους.

Το πρόβλημα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, όσο αναπτύσσεται ο τεχνολογικός πολιτισμός μας, τα άγχη στη ζωή όλο και αυξάνουν, οι άνθρωποι παύουν να βρίσκονται
κοντά στη φύση, παύουν να βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, τρέφονται όλο και χειρότερα με τροφές συντηρημένες και όχι φρέσκες,  οι εργασίες τους στις πόλεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια άσκησης του σώματος, ενώ δεν βρίσκουν ώρα να ξεκουραστούν σωματικά και ψυχικά, να κουβεντιάσουν, να φιλοσοφήσουν.

Η αντίδραση του στρες, κάτω από αυτές τις συνθήκες, γίνεται καταστροφική για τον οργανισμό και τον οδηγεί σε ασθένειες. Από το πρόβλημα δεν γλυτώνουν, δυστυχώς, ούτε οι γιατροί, οι οποίοι παραμένουν και αυτοί, ακόμη δυστυχώς, ανενημέρωτοι ως προς αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα. Δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να συμβουλέψουν σωστά τους ασθενείς τους και, δυστυχώς γι αυτούς,  πέφτουν και οι ίδιοι θύματα της κατάστασης.

Πρόσφατη έρευνα που  έγινε σε 4876 ογκολόγους από 14 κράτη κατέληξε στο τραγικό συμπέρασμα πως το 1/3 περίπου από αυτούς (32%) παρουσίαζαν επαγγελματική εξουθένωση (burnout) και περισσότεροι  από το 1/4  (27%) είχαν εμφανίσει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα!!!
Περισσότεροι από 12% από αυτούς είχαν κατάθλιψη, ποσοστό περίπου 30% είχαν προβλήματα με χρήση αλκοόλ, ενώ το 20% χρησιμοποιούσε υπνωτικά χάπια για να μπορέσει να κοιμηθεί…

Και απ΄ότι φαίνεται από την συζήτηση των ερευνητών στο περιοδικό Psycho-Oncology, όπου δημοσιεύθηκε διαδικτυακά η έρευνα στις 17 /2/2017,  οι ογκολόγοι δεν είναι οι μόνοι ανάμεσα στους γιατρούς που υποφέρουν από τις επικίνδυνες επιπτώσεις του στρες. Συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες ειδικότητες.

Είναι να απορεί κανείς με την κατάσταση της ιατρικής… Σε όλη την Ευρώπη, η δουλειά του γιατρού γίνεται όλο και πιο κουραστική και δύσκολη και τον οδηγεί σε εξόντωση. 
Οι ασθένειες που έχουν σχέση με το στρες αυξάνουν αντί να μειώνονται και παρ΄ όλα αυτά η σωστή διαχείριση του στρες, δεν έχει γίνει ακόμη κανονικό μάθημα καμιάς ιατρικής σχολής…
Δεν είναι περίεργο;;;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.