Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Νηστειοθεραπεία και διαβήτης

Φίλες και φίλοι μου, ο  Έλληνας γιατρός Ιωάννης  Παπαγιαννόπουλος,  ασχολείται με την νηστειοθεραπεία  εδώ και χρόνια και θεραπεύει με αυτήν πολλές από τις γνωστές παθήσεις.

Πολλοί ανάμεσα στους γιατρούς , όμως, είναι αυτοί που αμφισβητούν αυτού του είδους τις θεραπείες, αν και από το ζωικό βασίλειο γνωρίζουμε καλά, πως τα ζώα σταματούν να πίνουν νερό και να τρώνε οτιδήποτε όταν αρρωσταίνουν…

Πρόσφατη ιατρική έρευνα σε ποντίκια,  κάνει το θέμα αυτό της νηστειοθεραπείας να γίνεται επίκαιρο. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell»
δόθηκε σε μία ομάδα ποντικών, επί πέντε ημέρες, διατροφή με πολύ μικρή ποσότητα θερμίδων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ σε άλλη ομάδα τα ζώα έμειναν χωρίς τροφή (μόνον με νερό) για τον ίδιο αριθμό ημερών.

Οι ερευνητές (πανεπιστήμιο στην Νότια Καλιφόρνια της Αμερικής) παρατήρησαν πως και στις δύο ομάδες ζώων, τα κύτταρα του παγκρέατος που παρήχθησαν στα ζώα μετά το τέλος της πειραματικής αυτής δίαιτας, είχαν ανακτήσει την ικανότητά τους να παράγουν ινσουλίνη!

Η πολύ φτωχή σε θερμίδες διατροφή παρά την περιεκτικότητά της σε λίπος, λειτούργησε όπως και η νηστειοθεραπεία στα ζώα. Την ονόμασαν αυτή τη δίαιτα, «δίαιτα που μιμείται την νηστεία».
Και όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι ερευνητές, εργαστηριακός έλεγχος σε δείγματα ιστών παγκρέατος από διαβητικούς τύπου Ι ασθενείς, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα!

Θα χρειαστούν ακόμη πολλές έρευνες για να αντιμετωπισθούν με παρόμοιο τρόπο άνθρωποι διαβητικοί, ωστόσο από την έρευνα γίνεται φανερό πως η νηστεία (μεγάλος περιορισμός προσλαμβανομένων θερμίδων) κατά διαστήματα, οδηγεί σε ανανέωση κυττάρων και βοηθάει στην διατήρηση νεότητας και υγείας.

Με αγάπη

Πηγή :Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven b-Cell RegeneratiAon to Reverse Diabetes, Cheng et al, Cell

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.