Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν από καιρό, σας είχα αναλύσει σε μία σειρά άρθρων, όσο μπορούσα πιο απλά, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μπορείτε να ξαναδείτε τις αναρτήσεις αυτής της σειράς κάνοντας κλικ εδώ.

Ηωσινόφιλα λευκοκύτταρα
Ανάμεσα στα λευκά μας αιμοσφαίρια, υπάρχει και ένα είδος κυττάρων που ονομάζονται ηωσινόφιλα. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση διαφόρων παρασίτων ή άλλων λοιμογόνων παραγόντων που έχουν προσβάλει τον οργανισμό μας και ελέγχουν επίσης μηχανισμούς που έχουν σχέση με τις αλλεργίες και το άσθμα.
Τέτοια κύτταρα (ηωσινόφιλα) έχει βρεθεί πως υπάρχουν σε αφθονία στον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα αγγεία μας. Ο λιπώδης αυτός ιστός βοηθάει στη καλή λειτουργία των αγγείων. 
Μέχρι τώρα όμως, ο ρόλος της παρουσίας των ηωσινοφίλων στη λειτουργία αυτού του λιπώδους ιστού δεν είχε διευκρινιστεί.

Ερευνητές σε τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Αγγλίας, διαπίστωσαν πρόσφατα
σε πειράματα σε ποντίκια, πως στα παχύσαρκα ζώα, ο αριθμός αυτών των κυττάρων στον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα αγγεία τους είναι πολύ μειωμένος και αυτή η απουσία των ηωσινοφίλων συσχετίστηκε από τους ερευνητές με τον διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές αυτοί ανακάλυψαν πως τα ηωσινόφιλα λευκοκύτταρα ρυθμίζουν την απελευθέρωση δύο ουσιών που είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία του λιπώδους ιστού που περιβάλλει τα αγγεία, του νιτρικού οξέος και της αντιπονεκτίνης. Χωρίς αρκετά ηωσινόφιλα, ο λιπώδης ιστός δεν λειτουργεί καλά και οδηγεί σε δυσλειτουργία των αγγείων, δημιουργώντας υπέρταση.
Όταν όμως οι ερευνητές πρόσθεσαν ηωσινόφιλα στον λιπώδη ιστό των αγγείων των ζώων, η λειτουργία των αγγείων αποκαταστάθηκε και η υπέρταση υποχώρησε.

Το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών είναι σημαντικό, γιατί μέχρι τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να μειώσουν τα ηωσινόφιλα στον οργανισμό, προσπαθώντας να βελτιώσουν νοσήματα όπως οι αλλεργίες και το άσθμα. Υπάρχουν φάρμακα για το άσθμα που στηρίζονται στη μείωση αυτών των κυττάρων στον οργανισμό.

Όπως φάνηκε όμως από τις πρόσφατες αυτές έρευνες των Αγγλων  ερευνητών, ο οργανισμός είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο οι επιστήμονες φαντάζονται. Αυτό το έχω σχολιάσει αρκετές φορές και στο  παρελθόν. 
Φτιάχνουν οι επιστήμονες ένα φάρμακο για κάποιο πρόβλημα, και δημιουργούν καινούργιο πρόβλημα σε άλλη λειτουργία του οργανισμού. 
Το κυνήγι του θησαυρού για τις φαρμακοβιομηχανίες δεν φαίνεται να έχει τέλος…  

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.