Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

3D κατασκευή ζωικών οργάνων (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Εδώ και κάποιον καιρό, στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους εκτυπωτικά μηχανήματα που αντί να εκτυπώνουν απλώς γράμματα και φωτογραφίες σε χαρτί, κατασκευάζουν τρισδιάστατα αντικείμενα, μετά από εντολή που τους δίνεται από πρόγραμμα ενός κομπιούτερ.

Το αντικείμενο ζωγραφίζεται λεπτομερώς στο κομπιούτερ, και στη συνέχεια ένα ειδικό πρόγραμμα σε εκείνο, το κόβει σε οριζόντιες φέτες, πολύ λεπτές. Οι πληροφορίες που αυτές οι φέτες στέλνουν στον  3D εκτυπωτή κάνουν αυτόν να
κατασκευάζει κατά στρώματα, τρισδιάστατο, το αντικείμενο, όπως φαίνεται στο  βίντεο που μπορείτε να δείτε σε αυτήν την σελίδα της  Wikipedia

Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι εκπληκτική, και η ιατρική, δεν θα μπορούσε να μην την εκμεταλλευτεί, προς όφελος των ασθενών.

Ομάδα ερευνητών λοιπόν, στο πανεπιστήμιο Heriot Watt  πειραματίζεται στην κατασκευή, με παρόμοιο τρόπο, ζωικών οργάνων  τόσο για μεταμόσχευση, όσο και για την χρήση τους σε πειράματα φαρμακευτικά, αντί ζώων.  Το όνειρο είναι μεγάλο, δεν φαίνεται όμως ακατόρθωτο.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο αυτό, πήραν ένα ζελέ που είχαν πρόσφατα φτιάξει επιστήμονες του πανεπιστημίου  Tsinghua  στο  Beijing, το οποίο αποτελείται από δύο διαφορετικά υγρά, τα οποία γίνονται ζελέ όταν αναμιχθούν, πρόσθεσαν σε αυτό ζωντανά κύτταρα και έβαλαν αυτό το ζελέ σε έναν, ειδικά κατασκευασμένο, 3D εκτυπωτή. 
Το αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή ενός τρισδιάστατου αντικειμένου στο οποίο τα ζώντα κύτταρα που είχαν ενσωματωθεί στο αρχικό εκτυπωτικό ζελέ, παραμένουν ζωντανά, όπως αποδείχθηκε με ειδικό απεικονιστικό έλεγχο !!!

Η κατασκευή δηλαδή ζωικών οργάνων πλησιάζει όλο και περισσότερο στην πραγματοποίησή της. Έρχονται ωραίες στιγμές για την ιατρική !

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.