Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Οι φίλοι μας οι σκύλοι και οι ικανότητές τους (95)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλοί και πολλές ανάμεσά σας έχετε κάποιο αγαπημένο σκυλί στο σπίτι ή στον κήπο σας. Και βέβαια ξέρετε καλά την πολύ καλή όσφρηση που αυτά τα ζώα έχουν. 
Πόσοι όμως γνωρίζετε πως αυτή η καλή όσφρηση άρχισε να χρησιμοποιείται στην ιατρική διαγνωστικά; 

Επιστήμονες διαπίστωσαν πως σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν, με την όσφρησή τους την ύπαρξη καρκίνου στο σώμα κάποιου ατόμου!
Πειράματα έχουν γίνει για τον καρκίνο του προστάτη (με την μυρωδιά των ούρων), του παχέος εντέρου (με την μυρωδιά των κοπράνων), ακόμη και των πνευμόνων (με την μυρωδιά της αναπνοής !

Πρόσφατη ερευνητική εργασία που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής εταιρείας της Αμερικής πριν λίγες ημέρες, έδειξε πως με την όσφρησή του σκύλος εκπαιδευμένος επί 6 μήνες, μπόρεσε να διαγνώσει με την μυρωδιά των ούρων, καρκινικούς όζους θυρεοειδούς με ποσοστό επιτυχίας 88,2%. Ανακάλυψε δηλαδή τις 30 από τις 34 περιπτώσεις που του παρουσίασαν.
Τον σκύλο είχαν εκπαιδεύσει να ξαπλώνει δίπλα στο δείγμα των ούρων που ανήκε στον καρκινοπαθή, και να γυρίζει να φεύγει μακριά από το δείγμα του υγιούς ατόμου.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας προβληματικός στην διάγνωσή του καρκίνος, πολύ περισσότερο από την διάγνωση άλλων καρκίνων, όπως του προστάτη, του εντέρου και του πνεύμονα. 
Πολλές φορές οι όζοι μέσα στον θυρεοειδή είναι μικροί και πολλοί, και δύσκολα οι γνωστές απεικονιστικές μέθοδοι μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσά τους τους κακοήθεις από τους καλοήθεις, ενώ η βιοψία με λεπτή βελόνα μπορεί να μην βρει τον καρκινικό όζο. 
Η βοήθεια λοιπόν που μπορεί να δοθεί από εκπαιδευμένα τέτοια ζώα μπορεί να είναι πολύτιμη, ενώ συγχρόνως, η έρευνα θα προσπαθήσει να βρει ποια είναι η χημική ουσία που δίνει στα ούρα την χαρακτηριστική μυρωδιά που ανιχνεύει ή όσφρηση των σκύλων.

Οι αγαπημένοι μας φίλοι, για άλλη μια φορά θα μας φανούν πολύ χρήσιμοι, όπως φαίνεται.
Με αγάπη
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.