Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Υγιεινές συνταγές/Λαχανικά (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Λαχανοντολμάδες χορτοφαγικοί
Μία καινούργια συνταγή για λαχανοντολμάδες έκανα πριν λίγες ημέρες, που μου θύμισαν πολύ την συνταγή της μητέρας μου με εκείνους τους νοστιμότατους αυγοκομένους λαχανοντολμάδες με κιμά, που συνήθιζε να φτιάχνει συχνά. 
Σε αυτήν την δική μου χορτοφαγική έκδοση, οι καβουρδισμένοι σπόροι του φαγόπυρου, αντικαθιστούν τον κιμά και το μείγμα γιαουρτιού τα αυγά. Έτσι το φαγητό έγινε πολύ πιο ελαφρύ και υγιεινό. 
Σας είχα δώσει και μία άλλη συνταγή για χορτοφαγικούς λαχανοντολμάδες, πριν λίγο καιρό, με μια διαφορετική γεύση. Μπορείτε να την ξαναβρείτε κάνοντας κλικ εδώ. 

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ

Λαχανοντολμάδες χορτοφαγικοί (2η συνταγή)
Λαχανοντολμάδες χορτοφαγικοί
1φλ. Σπόρους φαγόπυρου
1 φλ. Ρύζι καρολίνα
1 φλ. Καρώτο τριμμένο
1 φλ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.  Άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
½ φλ. Κάσιους τριμμένα στο μούλτι
1 μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, ξύσμα από ένα λεμόνι 
6 κ.σ. λάδι μέσα στο  μείγμα της γέμισης και 4 επάνω από τους  τυλιγμένους ντολμάδες
2 κύβους λαχανικών ή ένα ζωμό λαχανικών ψυγείου
1 μέτριο λάχανο για ντολμάδες (όχι πολύ σφιχτό)
Για την σάλτσα
6 φλ. Ζωμό από το νερό που ζεματίστηκε το λάχανο
4 κ. σ. κορν φλάουρ (γεμάτες)
1 γιαούρτι  (κατσικίσιο κατά προτίμηση)
2 λεμόνια  
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα του λάχανου να ζεματιστούν και να μαλακώσουν λίγο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τους σπόρους φαγόπυρου και τους καβουρδίζουμε 5 λεπτά  χωρίς λάδι.  Προσθέτουμε τους κύβους λαχανικών και ένα φλιτζάνι νερό από αυτό που ζεματίσαμε το λάχανο και βράζουμε λίγο μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι (6 κ.σ.), το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα μαραίνουμε για λίγο όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σουρώνουμε τα φύλλα του λάχανου, τα γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε ντολμάδες. Τους στρώνουμε σε κατσαρόλα, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο, ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες 4 κ.σ. λάδι, και 3 φλ.  νερό από αυτό που ζεματίσαμε το λάχανο, βάζουμε ένα πιάτο αναποδογυρισμένο για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες στο μαγείρεμα, και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 – 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. (τρυπώντας με ένα πιρούνι βλέπουμε αν το μείγμα είναι αρκετά μαλακό )
Σε άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βάζοντας  νερό από αυτό που ζεματίστηκε το λάχανο, το κορν φλάουρ, τον χυμό των λεμονιών, και όταν πήξει λίγο το μείγμα, το γιαούρτι χτυπημένο καλά και αλάτι.

Σερβίρουμε τους ντολμάδες σκέτους με λεμόνι, ή με την σάλτσα τους ανάλογα με τα γούστα.
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.