Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επιστήμη-Πολιτισμός (11)


Βιοκεντρισμός: Μία μία νέα επαναστατική κοσμοθεωρία


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μια καινούργια θεωρία για τη φύση και το σύμπαν, διατυπωμένη από ένα βιολόγο, πρωτοπόρο στην έρευνα της αναγεννητικής ιατρικής (δημιουργία ιστών και οργάνων από βλαστοκύτταρα) τον Robert Lanza, έχει ταράξει τα νερά της επιστήμης. Η θεωρία του που την ονόμασε βιοκεντρισμό και την ανέλυσε στο ομότιτλο βιβλίο που έγραψε με την βοήθεια του επίσης πρωτοπόρου αστρονόμου  Bob Berman, ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε για την θέση της ζωής μέσα στο σύμπαν, ενώ συγχρόνως δεν έρχεται σε αντίθεση με την κβαντική φυσική, το αντίθετο μάλιστα.
Η θεωρία αυτή του βιοκεντρισμού, φέρνει τα πάνω κάτω στον πλανήτη, με την επαναστατική άποψη πως η ζωή δημιουργεί το σύμπαν και όχι το αντίθετο. Δεν είναι δηλαδή όπως προτείνει ο Lanza η ζωή ένα τυχαίο υποπροϊόν των νόμων της φυσικής, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Ο ιδιοφυής βιολόγος, έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα, όταν σε κάποιο περίπατό του σε ένα δάσος είδε μια αράχνη να κρέμεται από μία κλωστή, και να παρακολουθεί τις δονήσεις που έκανε στον ιστό της ένα έντομο που είχε πιαστεί εκεί και προσπαθούσε να ξεφύγει. Παρακολουθώντας τη σκηνή, συνειδητοποίησε πως η δική του ύπαρξη ήταν για την αράχνη τόσο μακριά, όσο τα τηλεσκοπικά αντικείμενα που βλέπουμε στο σύμπαν για εμάς.
Συνειδητοποίησε επίσης πως και εμείς οι άνθρωποι, βρισκόμαστε στο κέντρο ενός δικτύου χώρου και χρόνου του οποίου οι κλωστές συνδέονται σύμφωνα με τους νόμους που αντιλαμβάνεται το μυαλό μας…
Και το ερώτημα που προέκυψε στον νου του ήταν: είναι δυνατόν να υπάρχει ο ιστός χωρίς την αράχνη που τον φτιάχνει; Είναι ο χώρος και ο χρόνος φυσικά αντικείμενα που μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν εάν οι ζωντανοί οργανισμοί δεν βρίσκονται εκεί;
Σύμφωνα με τον Lanza, όχι. Κατ΄ αυτόν, η συνείδησή μας έχει τον κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του σύμπαντος.

Και πριν από τον Lanza όμως, περίπου 300 χρόνια πριν, ο Ιρλανδός George Berkeley  είχε επίσης πει πως η συνείδηση είναι η βάση επάνω στην οποία γίνεται αντιληπτός ο κόσμος, και πως τα χρώματα, οι ήχοι, κ.λπ. υπάρχουν μόνον σαν αντίληψη μέσα στον εγκέφαλό μας και όχι σαν αυτόνομες πραγματικότητες. Η κβαντική φυσική από την άλλη, έχει  πια στις μέρες μας αποδείξει πως τα αποτελέσματα εξαρτώνται από αυτόν που τα παρατηρεί (πείραμα διπλής σχισμής), όσο και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το αντιληφτεί κανείς.

Φαίνεται λοιπόν πως η καινούργια αυτή θεωρία του βιοκεντρισμού, θα δώσει τροφή σε πολλές συζητήσεις και αναθεωρήσεις ιδεών. Ακόμη και η ιδέα του βιολογικού θανάτου, παίρνει μιαν άλλη διάσταση.
Υπάρχουν πολλές πηγές και στην Ελληνική γλώσσα όπου μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες πληροφορίες επάνω στο τόσο ενδιαφέρον αυτό θέμα όσοι ενδιαφέρεστε.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.robertlanza.com/biocentrism 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.