Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (21)


Στρες και κατάθλιψη        
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν κάνω τίποτ΄άλλο από το να σας μιλάω για το στρες σε αυτή την ιστοσελίδα όπως ξέρετε. Για τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην υγεία μας και για το πώς θα το αντιμετωπίσετε, είτε για να προασπίσετε την υγεία σας είτε για την βελτιώσετε εάν αυτή έχει ήδη βλαφτεί.

Επιτέλους είδα πρόσφατα στο διαδίκτυο πως σε κάποια από τα πανεπιστήμια της Αμερικής και σε ένα της Βρετανίας, δημιουργήθηκαν στις ιατρικές σχολές τους τμήματα, όπου διδάσκονται τεχνικές σαν αυτές για τις οποίες σας έχω μιλήσει στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες) και παραδείγματά τους σας έχω δώσει στα βίντεο χαλάρωσης και ενεργειακήςεναρμόνισης σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Τα ονόματα που τους έχουν δώσει είναι MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) και MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) αντίστοιχα. Πιστεύουν μάλιστα πως τεχνικές σαν αυτές προφυλάσσουν τους καταθλιπτικούς ασθενείς από τις υποτροπές της νόσου τους καλύτερα από τα φάρμακα, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι.
Η έννοια «mindfulness» που προέρχεται από τον γνωστό διαλογισμό (Mindfulness meditation) ουσιαστικά αναφέρεται στην αυτοσυγκέντρωση. Γιατί όπως πολλές φορές σας έχω πει, η αυτοσυγκέντρωση, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει την αντιμετώπιση του στρες και βελτιώνει τη ζωή μας, βοηθώντας μας να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις ζώντας στο εδώ και τώρα, παίρνοντας δηλαδή αποφάσεις με την τωρινή μας λογική και όχι αντιδρώντας παρακινούμενοι από τις μνήμες που είναι καταχωρημένες στο υποσυνείδητό μας. Σας τα έχω αναλυτικά εξηγήσει όλα αυτά και στο εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο «μνήμη και υποσυνείδητο».

Στο περιοδικό Science, μάλιστα, δημοσιεύθηκε σχετικά πρόσφατα μία ερευνητική εργασία που έγινε σε ποντίκια, στην οποία οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το χρόνιο στρες οδηγεί σε βλάβες της εγκεφαλικής λειτουργίας ελαττώνοντας την ενέργεια των εγκεφαλικών κυττάρων και κάνει τα ποντίκια καταθλιπτικά, χωρίς διάθεση για παιχνίδια ακόμη και για τροφή. Βρήκαν μάλιστα πως για αυτό ευθύνεται ένα γονίδιο που λέγεται «νευριτίνη», το οποίο επηρεάζεται από το στρες και μειώνεται η έκφρασή του. Έτσι δεν δίνει αυτό την σωστή εντολή στα νευρικά κύτταρα για την παραγωγή μιας ομώνυμης πρωτεΐνης, η οποία προστατεύει την πλαστικότητα του εγκεφάλου (την δυνατότητά του δηλαδή να αναγνωρίζει τα ερεθίσματα και να αλλάζει ανάλογα με αυτά).
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αυξάνοντας την παραγωγή αυτή της  νευριτίνης (κάνοντας στα ποντίκια ένεση με έναν ιό που διεγείρει την έκφραση αυτού του γονιδίου) είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο των ποντικιών. Μετά από αυτή την ένεση, τα νευρικά κύτταρα των ποντικιών δεν τα επηρέαζε πια το στρες. Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν πως σύντομα θα μπορέσουν να βρουν κάποιο αντίστοιχο φάρμακο που θα βοηθάει και τους ανθρώπους.

Δεν καταλαβαίνω ωστόσο, αφού τα πειράματά τους έδειξαν για άλλη μια φορά πως το χρόνιο στρες καταστρέφει τον εγκέφαλο μέσα από την βλάβη του γονιδίου «νευριτίνη», γιατί ψάχνουν και πάλι για κάποιο φάρμακο να κατασκευάσουν και δεν ενώνουν όλοι τις δυνάμεις τους να πείσουν επιτέλους τους ανθρώπους πως πρέπει να αντιμετωπίσουν σωστά τα στρες τους, αντί να τους φορτώνουμε με κάποιο καινούργιο χάπι για κάθε πρόβλημά που αυτά τα στρες τους προκαλούν!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.