Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (16)

Εποχή των αλλεργιών.  Το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το στρες. (2)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τις αλλεργίες μας δεν φταίνε μόνον τα μαστοκύτταρα, την λειτουργία των οποίων σας εξήγησα στο προηγούμενο άρθρο μου αυτής της στήλης (κλικ εδώ αν θέλετε να το ξαναδείτε). Τον δικό τους ρόλο στις αλλεργίες σας τον ανέλυσα για να καταλάβετε το γιατί η προτεινόμενη θεραπεία είναι τα αντισταμινικά.  
Φταίνε όμως για την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού εξ ίσου και τα υπόλοιπα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, που δυσλειτουργούν εξ αιτίας των ορμονών του στρες.
Τα μαστοκύτταρα είναι απλοί «καμικάζοι» όπως είπαμε.  Η ευθύνη όμως για την αναγνώριση ενός εισβολέα ως εχθρού για το σώμα μας ή όχι (αν δηλαδή την γύρη του πεύκου πρέπει να την αντιμετωπίσει ο οργανισμός όπως ένα μικρόβιο και να φτιάξει αντισώματα για την προστασία του) ανήκει σε κάποια άλλα είδη λευκών αιμοσφαιρίων. Τον ρόλο αυτόν παίζουν τα μακροφάγα και τα Β και Τ- λεμφοκύτταρα. Οι μηχανισμοί είναι εκπληκτικοί. Τα κύτταρα όλα αυτά του ανοσοποιητικού μας λειτουργούν σαν μία συγχρονισμένη ποδοσφαιρική ομάδα προκειμένου να αναγνωρίσουν κάποιον εχθρό και στη συνέχεια να τον πολεμήσουν αποτελεσματικά.
Οι ορμόνες του στρες όμως αποδιοργανώνουν όλες αυτές τις λειτουργίες, και ακολουθεί το μπέρδεμα που μπορεί να λέγεται αλλεργία, ή και καρκίνος!....
Ναι… ναι… μην σας κάνει εντύπωση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Σας έχω αναλύσει αρκετά απλουστευμένα τη λειτουργία όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας σε μία σειρά 7 άρθρων με τον τίτλο «Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/ανοσοποιητικό», το πρώτο από τα οπποία μπορείτε να ξανδείτε κάνονταςκλικ εδώ
Νομίζω πως αξίζει να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε αυτά τα άρθρα για να κατανοήσετε το μεγαλείο αυτού του οργανισμού που λειτουργεί ασταμάτητα μέρα και νύχτα για το δικό σας καλό.
Όταν δείτε με πόση σοφία αυτό που άλλοι το λένε «φύση» άλλοι «σύμπαν» και άλλοι  «Θεό» έχει κάνει να λειτουργούν τα πάντα, θα καταλάβετε, ελπίζω, την ευθύνη που έχετε να προστατέψετε αυτό το σώμα από τα όλο και περισσότερα στρες που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε στη ζωή μας, και να το αφήσετε στην ησυχία του να παίξει ανεμπόδιστα και όπως πρέπει τον ρόλο για τον οποίο πλάστηκε σε τούτον εδώ τον πλανήτη.
Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει επίσης πολύ καλή υγεία και ευτυχία, όπως καταλαβαίνετε.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.