Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (15)

Εποχή των αλλεργιών. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το στρες.(1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλοί και πολλές ανάμεσά σας θα υποφέρουν από αλλεργίες. Το ξέρετε πως γι αυτές ευθύνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Κάποια είδη λευκοκυττάρων είναι υπεύθυνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις μας και ο σκοπός τους δεν είναι βέβαια να μας βλάψουν.Φταίνε τα στρες της ζωής που τα μπερδεύουν και αλλάζουν την λειτουργία τους.
Τα μαστοκύτταρα π.χ. (ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων) είναι γεμάτα ισταμίνη. Είναι δηλαδή μικρές βόμβες ισταμίνης. Και ο σκοπός της ύπαρξή τους είναι  η προστασία μας από διάφορους ξενιστές (μικρόβια κ,λ.π) που μπορεί να μπουν στον οργανισμό και να μας βλάψουν. Πώς ακριβώς μας προστατεύουν; Μα λειτουργώντας σαν «ομάδες αυτοκτονίας»!... Πηγαίνουν δηλαδή κοντά στους ξενιστές που απρόσκλητοι μπήκαν στο σώμα μας και εκρήγνυνται, σκορπώντας γύρω την ισταμίνη τους, που είναι μία ουσία καυστική που καταστρέφει τους ξενιστές αυτούς.
Τα μαστοκύτταρα δηλαδή αυτοκτονούν για χάρη μας!... Είναι "καμικάζι" φίλοι μας και μάλιστα υπερπροστατευτικοί.
Όταν όμως στο σώμα μας κυκλοφορούν πολλές ποσότητες ορμονών του στρες (αδρναλίνη και κορτιζόνη), οι ορμόνες αυτές ερεθίζουν τα μαστοκύτταρα, και τα κάνουν να εκρήγνυνται χωρίς να υπάρχει γύρω τους εχθρός. Έτσι η ισταμίνη που χύνεται γύρω, αφού δεν καταναλώνεται σε μάχη εναντίον κάποιου εχθρού, μένει και ερεθίζει το δέρμα, τον βλεννογόνο της μύτης μας, τα μάτια μας ή όποια άλλη περιοχή του σώματος βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης αυτής.
Αν όμως καθημερινά φροντίζουμε με τους πέντε τρόπους που επανειλημμένα σας   έχω πει {άσκηση, σωστή διατροφή, χαλάρωση, διαχείριση συναισθημάτων (ενεργειακή εναρμόνιση) και γέλιο} να αντιμετωπίζουμε τα στρες της ζωής, τίποτα δεν θα ενοχλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, και οι αλλεργίες θα σταματήσουν.
Δεν είναι τα φάρμακα , σας βεβαιώνω, που θα σας βοηθήσουν στις αλλεργίες σας. Τα γνωστά σε όλους σας "αντισταμινικά" δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ουσίες που δεσμεύουν την ισταμίνη που ξεχύνεται από τα μαστοκύτταρα. Αλλά τι να σας κάνουν αυτά όταν οι ορμόνες του στρες κάνουν όλο και περισσότερα μαστοκύτταρα να εκρήγνυνται με αποτέλεσμα όλο και περισσότερη ισταμίνη να χύνεται τριγύρω;  
Μόνον η σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής σας μπορεί να σας απαλλάξει ή έστω να βελτιώσει τις αλλεργίες σας, πιστέψτε με.
Με αγάπη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα κατανοητός ο τρόπος που αναλύετε τί είναι η αλλεργία. Ευχαριστούμε!

African Mango είπε...

Your post have the information that is help full and very informative.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.