Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /διατροφή (10)


Λάδι ελιάς, το καλύτερο για το τηγάνισμα

Γεια σας
Είναι στους περισσότερους  και τις περισσότερες γνωστό πως το λάδι της ελιάς είναι πολύ καλό για τα αγγεία μας και την υγεία μας γενικότερα, ιδιαίτερα όταν τρώγεται ωμό.
Πρόσφατη μελέτη που έγινε από ερευνητές στην Ισπανία, κατέληξε όμως πως και για το τηγάνισμα το ελαιόλαδο παραμένει το υγιεινότερο από τα λάδια, γιατί παράγει ακόμη και όταν θερμανθεί πολλές φορές, λιγότερες βλαπτικές ουσίες απ ότι το ηλιέλαιο και το λάδι του λιναρόσπορου που μελετήθηκαν.
Οι αλδεΰδες είναι χημικές ουσίες που θεωρούνται πως σχετίζονται με νευροεκφυλιστκά νοσήματα (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον’ς) καθώς και καρκίνους, γιατί ενώνονται με πρωτεΐνες, ένζυμα και ορμόνες στον οργανισμό και εμποδίζουν την σωστή τους δράση. Είναι δε γνωστό πως τέτοιες ουσίες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τα λάδια όταν θερμανθούν.
Οι ερευνητές που προανέφερα όμως  αποφάσισαν να μελετήσουν αν αυτές οι αλδεΰδες που παράγονται από τα λάδια όταν αυτά θερμανθούν, παραμένουν και μέσα στα λάδια αυτά, εκτός από την εκπομπή τους στην ατμόσφαιρα.
Ζέσταναν λοιπόν επανειλημμένα στους 190 βαθμούς  επί 40 ώρες ( 8 ώρες την ημέρα) ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και λάδι λιναρόσπορου.
Το αποτέλεσμα ήταν πως αλδεΰδες παραμένουν και μέσα στα λάδια όταν αυτά ζεσταίνονται επανειλημμένα,(άρα μπαίνουν αυτές και μέσα στις τροφές που τηγανίζονται στα λάδια αυτά) αλλά το λάδι της ελιάς είχε την λιγότερη παραγωγή αλδεϋδών.
Οι ίδιοι επιστήμονες πριν λίγο καιρό είχαν ελέγξει και πάλι τα λάδια για την περιεκτικότητά τους σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες (επίσης βλαπτικές ουσίες) και είδαν και πάλι πως το λάδι της ελιάς έχει τους λιγότερους.
Όπως βλέπετε φίλες και φίλοι μου, τα τηγανητά φαγητά δεν μας δίνουν μόνον θερμίδες, αλλά μας γεμίζουν και βλαπτικές ουσίες, ιδιαίτερα όταν τα τρώμε σε ταβέρνες και εστιατόρια όπου προτιμούν να χρησιμοποιούν άλλα λάδια και όχι λάδι ελιάς.
Και μην ακούτε τις συμβουλές των σεφ πως το ηλιέλαιο κάνει πιο τραγανά τα τηγανητά κ.λ.π. Εσείς χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο αν θέλετε την υγεία σας και μην χρησιμοποιείτε για το τηγάνισμα το ίδιο λάδι περισσότερο από 2-3 φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.