Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Το νέο βιβλίο και χούμους από κόκκινες φακές...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

H βροχή ήρθε στο νησί στην ώρα της, όταν είχα πια τελειώσει με το καθάρισμα των παρτεριών στον κήπο. Τα χρώματα αυτή την εποχή που επικρατούν στα παρτέρια είναι κίτρινο, μωβ, άσπρο και λίγο κόκκινο από τoν όμορφο θάμνο της φωτίνιας που ετοιμάζεται να ανθίσει…

Ευτυχώς έχει πολλά ανοίγματα το σπίτι προς τον κήπο, και μπορώ να τον απολαμβάνω ακόμη και με βροχή, πίσω από τα τζάμια… Αισθάνομαι και τη μέση μου πολύ ευχαριστημένη έτσι όπως κάθομαι αναπαυτικά στον μαλακό καναπέ και ακούω χαλαρά το τραγούδι της βροχής στο πλακόστρωτο του κήπου…

Η πολλή ξεκούραση όμως, δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Κι ένα βιβλίo πάνω στο γραφείο μου χρειάζεται τις τελευταίες διορθώσεις του πριν σταλεί στον τυπογραφείο. Είναι το πρώτο μου βιβλίο σχετικό με το στρες και την αντιμετώπισή του που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ. Το συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο έχει λήξει από το 2020 και το βιβλίο δεν κυκλοφορεί πια. Επειδή είναι ένα βιβλίο με πολλές επιστημονικές πληροφορίες, δεν μπορούσε να εκδοθεί και πάλι δίχως τις απαραίτητες αλλαγές, και τις νεότερες πληροφορίες που έχουν προκύψει στο μεταξύ. Έτσι αποφάσισα την επανα-συγγραφή του με όλα τα νεότερα στοιχεία που υπάρχουν. Εργασία αρκετά κουραστική, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.

Το βιβλίο ξαναγράφτηκε, με πολλές νέες πληροφορίες, συμβουλές και ασκήσεις, όσο πιο απλά και κατανοητά μπορούσα, ώστε να είναι αυτό ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια τόσο επιστημόνων (γιατρών,, ψυχολόγων κ.λπ.) όσο και απλών αναγνωστών που αναζητούν βοήθεια στη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Γιατί η αντίδραση του οργανισμού στα στρες της ζωής είναι αυτή που βλάπτει την υγεία και τη ζωή μας αν δεν ξέρουμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά. Δεν μας φταίει η τύχη και οι άλλοι, όπως πολλοί νομίζουν…

Σύντομα λοιπόν το βιβλίο αυτό θα είναι κοντά σας και θα ήθελα πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Από τη μεριά μου νομίζω πως έχω κάνει ότι καλύτερο μπορούσα.

Χούμους από κόκκινες φακές
Αλλά όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι η μουσική της βροχής και η τελική διόρθωση του βιβλίου, το σώμα μου με σήκωσε από τον καναπέ και με έστειλε στην κουζίνα. Κάτι γρήγορο έπρεπε να ετοιμαστεί για να ησυχάσει τη πολυλογία του στομάχου μου… Και η εύκολη λύση ήταν οι κόκκινες φακές.

Είναι ένα όσπριο που μαγειρεύεται πολύ γρήγορα. Αρκεί (αφού το ξεπλύνεις αρκετά πρώτα ) να το αφήσεις μισή ώρα μέσα σε διπλάσια ποσότητα νερού και στη συνέχεια να το βράσεις. Έβρασα λοιπόν 1 φλ. Κόκκινες φακές με 2φλ νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις το νερό απορροφήθηκε, πρόσθεσα μέσα 1 κ.σ. ταχίνι, 2 σκ. σκόρδο λιωμένο, 2 κ.σ. λάδι, μισό λεμόνι (χυμό), αλάτι και πιπέρι και με το μπλέντερ χειρός το έκανα αλοιφή. Ένα καταπληκτικό χούμους από κόκκινες φακές! (Δύο μερίδες)

Την ώρα που έβραζαν οι φακές, έβαλα επάνω σε λαδόκολλα, κόκκινη γλυκοπατάτα κομμένη σε λεπτές φέτες, πασπαλισμένες με αλάτι, πολλή πάπρικα καπνιστή και πολύ λίγο λάδι και τις έψησα στο φούρνο στον αέρα μέχρι να γίνουν σαν τσιπς. Βουτώντας τες μέσα στο χούμους ανεβάζουν στα ύψη τη γεύση του.

Το γεύμα μου ολοκληρώθηκε με μία γρήγορη σαλάτα  ρόκας (από τον κήπο) με κρεμμυδάκι και ρόδια. Ένα γρήγορο, εύκολο, νοστιμότατο και πλήρες γεύμα. Δοκιμάστε το.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.