Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Στρες και πάλι το θέμα της πρώτης εβδομάδας του Μάρτη 2024

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Μία επιστολή με την οποία απάντησα πριν δύο ημέρες σε ερώτημα ενός φίλου, θεωρώ πως είναι χρήσιμο να αναρτήσω και σ' ετούτη την ιστοσελίδα, σήμερα, αντί άλλης ανάρτησης. Νομίζω πως απαντάει σε ερωτήματα αρκετών ανάμεσά σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες εξηγήσεις ενημερώστε με.

Γεια σας κι ευχαριστώ για την επιστολή σας

Η σωστή διαχείριση του στρες βοηθάει κάθε νόσημα γιατί αυξάνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού στην επίδραση που έχει πάνω του η αντίδραση του στρες με τις ορμόνες και τις φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατ΄ αυτήν.

Αν η ανθεκτικότητα του οργανισμού δεν είναι ικανοποιητική, η αντίδραση του στρες, από αντίδραση επιβίωσης που είναι στη πραγματικότητα, γίνεται αντίδραση αυτοκαταστροφής…Βλάπτει αυτή δηλαδή επιγενετικά (επηρεάζοντας τα γονίδια) τη λειτουργία όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου και οδηγεί σε προβλήματα υγείας.

Ωστόσο οι θεραπευτικές δυνατότητες του οργανισμού είναι απίστευτα μεγάλες. Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα κατανοητό όταν κάποιος σκεφτεί πως αυτό που λέμε «σώμα μας» είναι στη ουσία ένας ενεργειακός κόμβος πάνω στον ενεργειακό συμπαντικό ιστό… Η φυσική και η βιολογία το έχουν αποδείξει πια αυτό. Οι ενέργειες που συνιστούν αυτόν τον κόμβο μπορούν να είναι συνεκτικές (coherent) ή αποδιοργανωμένες. Και αυτό που τις αποδιοργανώνει είναι τα αρνητικά μας συναισθήματα…Αυτά, μέσω της αντίδρασης του στρες που προκαλούν, αποδιοργανώνουν ενεργειακά τον οργανισμό και τον οδηγούν σε νοσήματα.

Με τρεις τρόπους δηλαδή μπορεί κάποιος να βελτιώσει την υγεία του και ακόμη περισσότερο και τη ζωή του.

1.      Με το συχνό σταμάτημα της αντίδρασης του στρες που παράγεται στον εγκέφαλο, ώστε τα ερεθίσματα που φτάνουν σ΄ αυτόν αντί να οδεύουν προς το κέντρο του στρες, να κατευθύνονται προς το γειτονικό κέντρο της ανταμοιβής, αυξάνοντας σιγά-σιγά τα αισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

Την αντίδραση του στρες μπορούμε να σταματήσουμε με αρκετούς τρόπους: με αραίωση των αναπνοών  (κάτω από 6/λεπτό), με χασμουρητά, με κινήσεις των ματιών (μέθοδος EMDR), με σφίξιμο και χαλάρωση των μυών κ.λπ.

2.      Με άσκηση στη διαχείριση των συναισθημάτων, ώστε να μειωθούν τα αρνητικά και να αυξηθούν τα θετικά από αυτά. Για την άσκηση αυτή, εκτός από τη συμβουλευτική, υπάρχουν και διάφορες πρακτικές μέθοδοι, όπως η μέθοδος της Byron Kate, η μέθοδος Sedona, η μέθοδος EFT (Emotional Freedom Technique), για την δράση της οποίας υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία κ.ά

3.   Με ασκήσεις ενεργειακής ισορροπίας (QiGong κ.λπ.) με τις οποίες, καθαρίζονται ενεργειακά μπλοκαρίσματα στους διάφορους «μεσημβρινούς» της κινέζικης ιατρικής και αποκαθίσταται η ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού. (https://www.youtube.com/@AwakenBy)

Συγχρόνως με όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητη όπως είπα στην αρχή, η αύξηση της ανθεκτικότητας του οργανισμού στο στρες και με τους υπόλοιπους τρόπους διαχείρισης του στρες (σωστή διατροφή και γείωση, καθημερινή άσκηση, συχνή επαφή με φίλους και τη φύση, και γέλιο).

Πιστεύω, κι ας φαίνεται ίσως υπερβολικό, πως δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που δεν ανταποκρίνεται στα πιο πάνω, αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με όσα ανέφερα, εκτός από σπάνια κληρονομικά νοσήματα.

Ελπίζω να βοήθησα. Στα βίντεο στο κανάλι μου στο You tube υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα περισσότερα από τα παραπάνω. Αν χρειάζεστε κάτι ακόμη, ενημερώστε με.

Με εκτίμηση

Ελένη Τσουκαλή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.