Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Άσκηση και ύπνος

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Είναι πολλές και γνωστές οι συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο, όπως ένα ζεστό μπάνιο, κάποια χαλαρωτική μουσική, αποφυγή της χρήσης κινητού τις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο κ.λπ

Ωστόσο εκείνο που ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό είναι πως η συστηματική άσκηση βοηθάει στον καλύτερο ύπνο. Μία μετα-ανάλυση του 2015 (έρευνα δηλαδή πολλών σχετικών με τον ύπνο και την άσκηση εργασιών) έδειξε πως τόσο η μικρής διάρκειας όσο και η συστηματική άσκηση (κάποιες ώρες την εβδομάδα) βοηθάει τον καλό ύπνο.

Η αεροβική άσκηση (ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα)  έχει αποδειχθεί πως βοηθάει

τον κόσμο να κοιμάται πιο εύκολα, να ξυπνάει λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να νιώθει πιο ξεκούραστος το επόμενο πρωί.  Ακόμη και ένα 30λεπτο αεροβικής άσκησης μπορεί να βελτιώσει γενικά τον ύπνο, όχι όμως το ίδιο όπως η συστηματική αεροβική άσκηση.

Έρευνες σχετικές με την επίδραση των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης (άρση βάρους) στην ποιότητα του ύπνου δεν υπάρχουν όμως ακόμη πολλές. Μικρός αριθμός ερευνών ωστόσο δείχνει πως και αυτές βελτιώνουν τον ύπνο. Το θέμα χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εξηγήσουν με βεβαιότητα τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση επηρεάζει βελτιωτικά τον ύπνο. Είναι πολλές οι γνωστές θετικές επιδράσεις της άσκησης στον οργανισμό, όπως η βελτίωση της διάθεσης και η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, που σίγουρα επιδρούν στην ποιότητα του ύπνου, αλλά υπάρχουν και άλλες επιδράσεις της άσκησης στον οργανισμό που πιθανόν βοηθούν.

Μία από αυτές είναι η έκκριση της ορμόνης μελατονίνης το βράδυ, που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνει να εκκρίνεται νωρίτερα η μελατονίνη και αυτό μπορεί, λένε οι ερευνητές, να κάνει όσους ασκούνται να κοιμούνται γρηγορότερα.

Όποιος κι αν είναι ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση βοηθάει να απολαμβάνουμε καλύτερο ύπνο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως αρκούν 30 – 60 λεπτά άσκησης την ημέρα για να δούμε τον ύπνο μας να βελτιώνεται, να ξυπνάμε λιγότερο μέσα στη νύχτα και να νιώθουμε ξεκούραστοι το πρωί. Πέρα από όλα τα άλλα καλά που προσφέρει στην υγεία μας η άσκηση, για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα, καλό είναι να γνωρίζουμε πως βελτιώνει αυτή και την ποιότητα  του ύπνου μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.