Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Σημαντική θεραπευτική ανακάλυψη

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

The microbot, with the algae in green and the nanoparticles in brown. (Fangyu Zhang and Zhengxing Li)

Ναι, η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία, όπως μπορεί και να τη καταστρέψει… Το πώς την χρησιμοποιεί κανείς έχει σημασία.

Ερευνητές στο San Diego κατόρθωσαν να κατασκευάσουν μικρορομπότ από φύκια επικαλυμμένα με αντιβιοτικό, τα οποία έβαλαν με σωλήνα στην τραχεία των ζώων και   κατάφεραν να θεραπεύσουν με αυτά πνευμονία σε ποντίκια. Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε

η θεραπεία να είναι αβλαβής και αποτελεσματική και στους ανθρώπους.

Τα φύκια εξασφαλίζουν την κίνηση των μικρορομπότ μέσα στον πνεύμονα, ενώ η επικάλυψή τους με νανοσωματίδια που περιέχουν αντιβιοτικό οδηγεί τη θεραπεία εκεί ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα, ώστε να χρειάζεται τελικά μικρότερη δόση φαρμάκου, ακόμη και από την ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία (3.000 φορές λιγότερη…).

Τα νανοσωματίδια που καλύπτουν τα φύκια (και περιέχουν το αντιβιοτικό) είναι κατασκευασμένα από πολυμερή σφαιρίδια τυλιγμένα σε μεμβράνες ουδετερόφιλων (λευκών αιμοσφαιρίων). Αυτές οι μεμβράνες έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν φλεγμονώδη μόρια που παράγονται από βακτήρια και από το ανοσοποιητικό του ίδιου του οργανισμού. Στη συνέχεια, τόσο τα νανοσωματίδια όσο και τα φύκια που τα μεταφέρουν  επάνω τους καταστρέφονται φυσικά από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές ευελπιστούν γρήγορα να καταφέρουν να βοηθήσουν με την ανακάλυψή τους τη θεραπεία ασθενών με βαριές μικροβιακές πνευμονίες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων βάζοντας τα νανορομπότ τους στην τραχεία των ασθενών μέσω της διασωλήνωσής τους.

Η επιστήμη στα καλύτερά της!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.