Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Στρες και "long covid"

Γεια σας φίλες και φίλοι


Μία πολύ πρόσφατη έρευνα με έκανε να νιώσω καλά, παρ΄ ότι αφορά πρόβλημα ασθένειας. Ένιωσα καλά γιατί επιτέλους αρχίζουν να φαίνονται στις έρευνες τα αποτελέσματα του συναισθηματικού στρες (αρνητικά συναισθήματα)  για την υγεία, πράγμα που μέχρι τώρα η κλασική ιατρική έχει τελείως παραβλέψει. Χρόνια τώρα γράφω και λέω με επιμονή πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι το χειρότερο στρες για τον οργανισμό και πως η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης πρέπει να μπει από νωρίς στα σχολεία μαζί με την ολοκληρωμένη σωστή διαχείριση του στρες.

Στην πρόσφατη έρευνα που προανέφερα, επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως

πηγές συναισθηματικού στρες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η αίσθηση μοναξιάς και η ανησυχία για την νόσηση από Covid, οδηγούν σε συμπτώματα «long covid» σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, το άσθμα και ο καρκίνος…

Αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο διαδόθηκε τόσος φόβος για τον ιό της εποχής και όλα αυτά τα απαράδεκτα μέτρα που οδήγησαν τον κόσμο σε απομόνωση και διάλυση της κοινωνικής ζωής καταλαβαίνει πόσο συνέβαλαν όλα αυτά στην εξέλιξη της νόσου προς «long covid»… Είναι ο ιός διαφορετικός άραγε, ή φταίμε εμείς που διαφορετικά τον αντιμετωπίσαμε;;;

Οι πιο πάνω ερευνητές επισημαίνουν  στη δημοσίευση της έρευνάς τους τη σημασία του συναισθηματικού στρες για την υγεία πράγμα που δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στην ιατρική όσο θα έπρεπε, όπως λένε. Γι αυτό και δηλώνουν πως χρειάζεται οπωσδήποτε ο έλεγχος της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών με «long covid».

Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση μιας πανδημίας σε σχέση με τα όσα ζήσαμε πρόσφατα, αν αυτοί που χειρίζονται τα πράγματα γνώριζαν τα θέματα του στρες… Ή μήπως τα γνώριζαν καλά και γι αυτό χειρίστηκαν έτσι την κατάσταση ώστε να έχουν όσο περισσότερα θύματα μπορούσαν;;; Ελπίζω, κάποτε, το ερώτημα αυτό να απαντηθεί. 

Με αγάπη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.