Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Άσκηση και εγκέφαλος

Γεια σας φίλες και φίλοι


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τη μεγάλη σημασία της άσκησης στη διαχείριση του στρες. Ίσως γίνομαι κουραστική, αλλά οι σχετικές με αυτήν έρευνες δεν σταματούν. Μέσα από αυτές, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο η σχέση της άσκησης με την υγεία.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο JAMA Network Open (October 13) διαπιστώθηκε πως μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της γνωστικής ικανότητας (προσοχή, μνήμη και εκτέλεση πράξεων). Η θετική επίδραση της άσκησης δηλαδή

δεν περιορίζεται στη φυσική κατάσταση του σώματος, αλλά βελτιώνει αυτή και τις εγκεφαλικές λειτουργίες των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέσα σε 6 μήνες από την αρχή της άσκησης (δύο φορές την εβδομάδα 60 λεπτά άσκηση υπό καθοδήγηση)  η γνωστική ικανότητα των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα είχε αποκατασταθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, αναφέρουν οι ερευνητές, πράγμα που απομακρύνει την άνοια, στην οποία συχνά οδηγούνται οι ασθενείς μετά από εγκεφαλικά επεισόδια.

Το εύρημα είναι πολύ σημαντικό και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την μεγάλη σημασία της άσκησης στη διαχείριση του στρες. Δεν ασκούμαστε για να βοηθήσουμε μόνον τους μυς μας να είναι σε καλή κατάσταση. Ασκούμαστε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να διαχειριστεί καλύτερα τα στρες (απειλές) της ζωής. Ένας από τους τρόπους είναι ο καλύτερος μεταβολισμός των ορμονών του στρες, ώστε να μην μένουν αυτές και γίνονται βλαπτικές. Αλλά θα υπάρχουν σίγουρα και άλλοι τρόποι τους οποίους ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Στην πιο πάνω έρευνα αποδείχθηκε πως η άσκηση βελτιώνει και την εγκεφαλική λειτουργία και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, τόσο για όσους έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο και για όλους μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.