Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η επίδραση του γέλιου στην υγεία

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Το πιο κάτω κείμενο είναι μέρος από το κεφάλαιο το σχετικό με την επίδραση του γέλιου στην υγεία, του πρώτου μου βιβλίου με τον τίτλο "Πώς να νικήσετε το στρες" του οποίου η έκδοση έχει εξαντληθεί και ετοιμάζεται τώρα δεύτερη, εμπλουτισμένη με αρκετές νέες πληροφορίες και βιβλιογραφία.

"Λίγα χρόνια πριν, το 2008, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακόμη και η ιδέα του γέλιου είναι ικανή να επηρεάσει θετικά τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές Berk et al. θέλοντας να ερευνήσουν την πιθανότητα η μειωμένη πίεση που εύρισκαν σε άτομα που γελούσαν, να οφείλεται σε επίδραση του γέλιου στις ορμόνες του στρες έκαναν το εξής πείραμα:

Μοίρασαν 16 άτομα σε δύο ομάδες. Έβαλαν τα άτομα αυτά να καθίσουν σε ένα δωμάτιο και πρότειναν  στα μέλη της πρώτης ομάδας να διαλέξουν μία κωμική ταινία την οποία θα ήθελαν, λίγο αργότερα, να παρακολουθήσουν. Στη δεύτερη ομάδα ρώτησαν τα μέλη της ποια περιοδικά τους ενδιέφερε να διαβάσουν

προκειμένου να χαλαρώσουν και άφησαν τις ομάδες στο δωμάτιο αυτό να περιμένουν για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, αφού τους μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα τους, έβαλαν τις δύο ομάδες σε άλλα δωμάτια προκειμένου να παρακολουθήσουν την κωμική ταινία ή να διαβάσουν τα περιοδικά που διάλεξαν, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές μέτρησαν στη συνέχεια τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα των δύο ομάδων τόσο κατά τη διάρκεια της κωμικής ταινίας ή του διαβάσματος των περιοδικών όσο και μετά. Οι μετρήσεις αφορούσαν τις ορμόνες του στρες κορτιζόλη και αδρεναλίνη, καθώς και τον μεταβολίτη DOPAC της ντοπαμίνης που βοηθάει στην παραγωγή αδρεναλίνης.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ξάφνιασαν τους ερευνητές. Βρήκαν αυτοί ότι τα επίπεδα και των τριών παραμέτρων είχαν ελαττωθεί στην ομάδα της παρακολούθησης της κωμικής ταινίας όχι μόνον κατά τη διάρκεια και μετά, αλλά και πριν (!!!) την παρακολούθησή της.

Πιο συγκεκριμένα, η ελάττωση των επιπέδων αίματος για την κορτιζόλη, την αδρεναλίνη και τον  μεταβολίτη DOPAC ( μετατροπή ντοπαμίνης σε αδρεναλίνη), ήταν :

Πριν την παρακολούθηση της ταινίας 39%, 70%, 38% αντίστοιχα

Μετά την παρακολούθηση της ταινίας 67%, 35%, 69%

Ακόμη και με το να φανταστούμε ότι θα γελάσουμε, λοιπόν,  βοηθάμε στη καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν τόσες έρευνες που δείχνουν πόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχουν οι αισιόδοξοι άνθρωποι. (1)

Το ίδιο χρόνο, άλλη ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση της παρακολούθησης κωμικής ταινίας στα γονίδια διαβητικών ασθενών. Αναλύθηκε η κατάσταση λειτουργίας 41.000 γονιδίων σε αυτούς τους ασθενείς και βρέθηκε ότι το γέλιο βελτίωσε τη λειτουργία 39 γονιδίων. (4)

Σε αυτή την επίδραση του γέλιου και του χιούμορ γενικότερα στο στρες, έχουν αναφερθεί και άλλες αναρτήσεις ερευνητών σε διάφορα ιατρικά περιοδικά, όπως αυτή που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία των ΝΚ (Natural Killers) κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και του AIDS, νοσήματα για τα οποία, όπως λένε οι ερευνητές, το γέλιο αποτελεί χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο! (5)

Πριν κάποια χρόνια δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Rheumatology εργασία (4) που έδειξε και πάλι ότι μετά τη παρακολούθηση κωμικής ταινίας ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα των παραγόντων φλεγμονής που μετρήθηκαν στο αίμα τους (ιντερλευκίνης -6 και ιντερλευκίνης-4), ενώ στο καρδιολογικό περιοδικό Heart (6) δημοσιεύθηκε πριν λίγα χρόνια εργασία στην οποία οι ερευνητές δηλώνουν ότι το χιούμορ διεγείρει τη λειτουργία του ενδοθηλίου (του εσωτερικού των αγγείων δηλαδή) και επομένως είναι εργαλείο βοήθειας για τα άτομα που εμφανίζουν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου (ισχαιμία μυοκαρδίου κ.λπ). Αντίθετα η παρακολούθηση ταινιών που προκαλεί πνευματικό στρες (ταινίες τρόμου ή πολεμικές) προκαλεί αγγειοσύσπαση, κατάσταση που οδηγεί σε ισχαιμία του μυοκαρδίου και υπέρταση".

Το βιβλίο στην νέα του βελτιωμένη έκδοση θα είναι σύντομα κοντά σας. 

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.