Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Διαλειμματική νηστεία και υγεία (1)

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Με την ευκαιρία ενός ιατρικού σχετικού άρθρου που διάβασα πρόσφατα σκέφτηκα να σας πω δυο λόγια για την «διαλειμματική νηστεία».

Όπως αναφέρει ο διατροφολόγος Στέφανος Παπαναστασίου στη ιστοσελίδα του, υπάρχουν δύο τύποι τέτοιας νηστείας, αλλά προσωπικά θεωρώ πολύ πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο τον πρώτο από αυτούς. Να μένει δηλαδή κάποιος νηστικός επί 16 ώρες, (επιτρέπεται σε αυτό το διάστημα η κατανάλωση νερού, καφέ και άλλων ροφημάτων, δίχως ζάχαρη όμως και γάλα) και να τρώει ελεύθερα το υπόλοιπο 8ωρο της ημέρας.

Είναι ένας τρόπος νηστείας που εύκολα μπορεί

να πραγματοποιήσει κάποιος, χωρίς να αισθάνεται πείνα και περιορισμό σε τρόφιμα που αγαπάει. Ο λόγος που το συζητάμε το θέμα αυτό είναι γιατί αυτού του είδους η νηστεία έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μερικά από αυτά τα οφέλη, όπως τα περιγράφει ο πιο πάνω διατροφολόγος στη ιστοσελίδα του είναι:

  • Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 , υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Συμβάλλει θετικά στη μακροζωία
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Προκαλεί ινσουλινοευαισθησία και ανεβασμένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης (κάτι πολύ θετικό για την απώλεια λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας)
  • Μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης κάποια καλά αποτελέσματα απέναντι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer's

Μία πρόσφατη σχετική με το θέμα ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στην ιατρική ιστοσελίδα Medscape, έδειξε πολύ σημαντικά αποτελέσματα της διαλειμματικής νηστείας σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ο δεύτερος τρόπος διαλειμματικής νηστείας, κατά τον οποίο 1800 θερμίδες έπρεπε να καταναλώνουν οι ασθενείς σε 5 ημέρες (600 την πρώτη ημέρα και μέχρι 300 τις επόμενες 4 ημέρες). Ο κύκλος επαναλαμβανόταν κάθε 3-4 εβδομάδες και ανάμεσα στους κύκλους οι ασθενείς έπρεπε απλά να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Προς μεγάλη τους ικανοποίηση οι ερευνητές παρατήρησαν μία πολύ σημαντική ανοσολογική ανταπόκριση με την διέγερση πολλών αντικαρκινικών κυττάρων, όπως τα  CD8+ T-λεμφοκύτταρα κ.λπ. Το γεγονός όμως ότι οι ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη είχαν διαφορετικά είδη καρκίνου και διαφορετικές θεραπείες, δυσκολεύει λίγο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων που θα επέτρεπαν την πρόταση για εισαγωγή της πιο πάνω διαλειμματικής νηστείας στη θεραπεία των καρκινοπαθών ασθενών, όπως λένε οι ερευνητές. Γι αυτό και θα προσπαθήσουν με νέες μελέτες να έχουν σύντομα πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η διαλειμματική νηστεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας. Γι αυτό δοκιμάστε όποιον τύπο σας βολεύει σε διάφορες περιόδους της ζωής σας. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό για την υγεία σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.