Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Διαλειμματική νηστεία και υγεία (2)

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για την διαλειμματική νηστεία σας μίλησα πριν λίγες ημέρες. Σήμερα επανέρχομαι στο θέμα γιατί έχω να προσθέσω μερικές νέες πληροφορίες από ένα πρόσφατο σχετικό ιατρικό άρθρο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 17 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές μελέτησαν 130 έρευνες στις οποίες άτομα έκαναν διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας και τα συμπεράσματά τους ήταν πως σε αυτές διαπιστώθηκαν αποτελέσματα (σε άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο σημαντικά) στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση δεικτών που έχουν άμεση σχέση με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη, η υπέρταση, τα τριγλυκερίδια κ.λπ

Οι περισσότερες από τις μελέτες

διήρκεσαν περίπου 3 μήνες, και όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές σε άλλες που διήρκεσαν περισσότερο, μετά τους 6 μήνες τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να συνεχίζουν στον ίδιο βαθμό, είτε γιατί οι συμμετέχοντες λόγω κούρασης δεν έκαναν σωστά τη νηστεία είτε γιατί το σώμα συνήθιζε στη νέα αυτή κατάσταση διατροφής…

Τα είδη διαλειμματικής νηστείας που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των δεικτών ήταν η «μέρα παρ’ ημέρα νηστεία» (δηλαδή μία ημέρα κανονικό φαγητό και την επόμενη μείωση των θερμίδων στις 600 , εναλλάξ) και η «5:2» νηστεία (δηλαδή δύο συνεχείς ημέρες την εβδομάδα καθόλου ή πολύ χαμηλή λήψη θερμίδων και τις επόμενες 5 ημέρες της εβδομάδας κανονική διατροφή).

Δεν βρέθηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματική η διαλειμματική νηστεία κατά την οποία τρώει κάποιος μόνον το ένα 8ωρο της ημέρας και παραμένει νηστικός (μόνον με νερό και αφεψήματα δίχως γάλα ή ζάχαρη) τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας.

Γνωρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πόσο την βοηθάει η νηστεία κάθε είδους, θα ήθελα να προτείνω σε όσους μου έχετε κάνει σχετικές ρωτήσεις, πως όποιοι θέλουν να χάσουν βάρος παράλληλα με την βελτίωση της γενικότερης λειτουργίας του οργανισμού τους καλό είναι να κάνουν ένα από τα δύο πιο πάνω προτεινόμενα είδη διαλειμματικής νηστείας που βρέθηκαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις έρευνες, όσον αφορά την απώλεια βάρους. Πάντα, βέβαια, σε συνεννόηση με τον γιατρό που γνωρίζει τα προβλήματα της υγείας τους.

Όσοι δεν θέλουν να χάσουν βάρος αλλά επιθυμούν να βελτιώσουν απλά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και γενικότερα του οργανισμού τους, η διαλειμματική νηστεία 8 ώρες με τροφή και 16 χωρίς, είναι νομίζω η καλύτερη λύση, αν την κάνουν κατά διαστήματα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.