Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Τα λίπη στη διατροφή μας

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για τον ρόλο των μικροβίων του εντέρου στην υγεία του οργανισμού σας έχω μιλήσει πολλές φορές. Η σωστή αναλογία ωφέλιμων και βλαβερών μικροβίων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία, όχι μόνον σε αυτήν του εντέρου.

Γι αυτό ερευνητές ασχολούνται με τη μελέτη τους προσπαθώντας να βοηθήσουν στη βελτίωση διαφόρων παθογόνων καταστάσεων, όπως της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων που σχετίζονται με αυτήν.

Σε πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια ερευνητές διαπίστωσαν

πως δίαιτα πλούσια σε λίπη, δημιουργεί μία ήπια χρόνια φλεγμονή  στο επιθήλιο* του εντέρου, πράγμα που επηρεάζει τον μικροβιακό πληθυσμό του. Αυξάνει τα βλαβερά μικρόβια και διαταράσσει γενικά τον μεταβολισμό των μικροβίων, οδηγώντας τον οργανισμό σε διάφορα νοσήματα. 

Παρατήρησαν πως στη πλούσια σε λίπη διατροφή τα μικρόβια του εντέρου μετατρέπουν συστατικά της τροφής σε ουσίες που τελικά οδηγούν σε βλάβη του μεταβολισμού της χοληστερίνης και δημιουργία πλακών στα αγγεία οδηγώντας σε αρτηριοσκλήρυνση.

Τα λίπη στη διατροφή μας δεν μας βλάπτουν όμως μόνον μέσω της αύξησης της χοληστερίνης μας, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Μέσω της φλεγμονής του επιθηλίου του εντέρου που αυτά προκαλούν, βλάπτουν τις αναλογίες και τη λειτουργία των μικροβίων του εντέρου και οδηγούν τον οργανισμό σε διάφορα νοσήματα.

Δεν αρκεί φίλες και φίλοι να παίρνετε ένα χάπι για την χοληστερίνη σας, και να έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας πως κάνετε καλό στον οργανισμό σας…

Η διατροφή μας, δεν επηρεάζει μόνον τη χοληστερίνη μας.  Επηρεάζει και την ισορροπία της λειτουργίας του εντέρου μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι, πως αυτή η ισορροπία δεν σχετίζεται μόνον με την καλή κατάσταση της λειτουργίας του ίδιου του εντέρου, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά με τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Με αγάπη 

*Επιθήλιο: τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του τοιχώματος του εντέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.