Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Το στρες, η ζωή και η υγεία μας

 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σήμερα αποφάσισα για άλλη μια φορά να σας θυμίσω
πως όλη η ζωή και η υγεία μας εξαρτάται από το πώς εμείς διαχειριζόμαστε τη βασική αντίδραση επιβίωσης κάθε ζωντανού οργανισμού, την αντίδραση του στρες.

Η αντίδραση αυτή, που οδηγεί σε "πάγωμα" τα πρώτα στην εξέλιξη ζώα που βγήκαν από τη θάλασσα στη στεριά, τα ερπετά, εξελίχθηκε στη συνέχεια στα θηλαστικά στην αντίδραση "μάχης ή φυγής" και οδήγησε τελικά τα πρωτεύοντα (πιθήκους και ανθρώπους) στην κοινωνικοποίησή τους (polyvagal theory).

Σας έχω μιλήσει και παλαιότερα για όλα αυτά, αλλά δύσκολα γίνονται αντιληπτά από τους περισσότερους, και ακόμη πιο δύσκολα εφαρμόζονται από τους περισσότερους οι τεχνικές με τις οποίες μπορεί κάποιος να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για τον οργανισμό αυτές οι βασικές για την επιβίωση αντιδράσεις, όταν υπερβαίνουν σε διάρκεια την αντοχή μας.

Η αντοχή μας στην αντίδραση του στρες, όπως πολλές φορές σας έχω πει, αυξάνει με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, την γείωση, την συχνή επαφή με τη φύση και φίλους. Χρειάζεται όμως παράλληλα και

αλλαγή του τρόπου σκέψης και ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, γιατί τα αρνητικά συναισθήματα (αγωνίες, φόβοι, κακίες, απελπισία κ.λπ) τα οποία γεμίζουν συνήθως τη ψυχή των περισσοτέρων πολλές από τις ώρες της ημέρας τους, διεγείρουν συνεχώς την αντίδραση του στρες, προκαλούν έκκριση ορμονών και φλεγμονωδών ουσιών που οδηγούν τον οργανισμό σε ασθένειες και λόγω αποδιοργάνωσης της ενεργειακής κατάστασής του οδηγούν και τη ζωή σε προβληματικές καταστάσεις.

Η συνεχής διέγερση του κέντρου του στρες είναι υπεύθυνη τελικά για όλες σχεδόν τις γνωστές ασθένειες (95%), σωματικές και ψυχικές, τις προβληματικές καταστάσεις της ζωής μας, όπως επίσης για τη βία (αντίδραση μάχης), τους εθισμούς (αντίδραση φυγής) και τη κατάθλιψη (πάγωμα).

Το συχνό σταμάτημα της αντίδρασης του στρες (μυϊκή, αναπνευστική, πνευματική χαλάρωση) βοηθάει τον εγκέφαλο, μέσω της νευροπλαστικότητας, να αλλάξει τη διαδρομή  που ακολουθούν μέσα σ΄ αυτόν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να μειωθεί με αυτόν τον τρόπο η διέγερση του κέντρου του στρες.

Η αλλαγή του τρόπου σκέψης και η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, από την άλλη, βοηθάει στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, πράγμα που οδηγεί και πάλι σε μείωση της αντίδρασης του στρες.

Επομένως, μπορούμε να αλλάξουμε την υγεία και τη ζωή μας, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη, όσο κι αν φαίνεται αυτό απίστευτο στους περισσότερους, αν μάθουμε από νωρίς στη ζωή μας να διαχειριζόμαστε με τους τρόπους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, την αντίδραση του στρες, αυτή τη βασική αντίδραση επιβίωσης όλων των ζώντων οργανισμών.

Αυτός είναι και ο στόχος των σχετικών σεμιναρίων που διοργανώνω κάθε χρόνο. Μέσα από αυτά μαθαίνει καθένας να διαχειρίζεται καλύτερα την αντίδραση αυτή του στρες και να βελτιώνει με τον τρόπο αυτό τόσο την υγεία του όσο και τη ζωή του.

Με αγάπη

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.