Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ο καρκίνος και το ανοσοποιητικό μας

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Είναι γνωστό στους επιστήμονες από καιρό πως υπάρχουν γονίδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων (TSG: tumor suppressing genes). Μεταλλάξεις αυτών των γονιδίων οδηγούν σε καρκίνο, αλλά το πώς αυτά τα γονίδια λειτουργούν δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό.

Πρόσφατα ερευνητές διαπίστωσαν πως τα γονίδια αυτά λειτουργούν μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο πάνω από 100 τέτοια μεταλλαγμένα γονίδια που μελέτησαν οδηγούν  στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων είναι μέσω της επίδρασής τους

στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εμποδίζουν αυτά, δηλαδή, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Όπως και παλαιότερα σας έχω πει, το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει 4 γνωστά, μέχρι τώρα, είδη κυττάρων που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα και ένα ακόμη είδος που «κοιμίζει» τα κύτταρα αυτά, ώστε να μην αναπτύσσεται ένας καρκίνος. Πολύ πιθανόν μελλοντικά να βρεθούν και περισσότερα.

Με πειράματα σε ποντίκια ερευνητές διαπίστωσαν πως το 1/3 των μεταλλαγμένων TSG γονιδίων που μελέτησαν, με τις πρωτεΐνες τις οποίες αυτά οδηγούν τα κύτταρα να παράγουν, «καλύπτουν» τα καρκινικά κύτταρα και τα κάνουν αόρατα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν κάνουν την δουλειά για την οποία είναι φτιαγμένα και τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν όγκους.

Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων θεωρούνται σημαντικά για την ανεύρεση θεραπειών για τον καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Ωστόσο εγώ θα συνεχίσω να λέω πως οι μεταλλάξεις των γονιδίων δεν γίνονται τυχαία… Οι ορμόνες και οι φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες, όταν αυτή διαρκεί περισσότερο από όσο αντέχει ο κάθε οργανισμός, αποδιοργανώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού από τη μία, και από την άλλη οδηγούν τα γονίδια σε μεταλλάξεις. Το αποτέλεσμα είναι νόσος, είτε καρκίνος είτε κάποια άλλη, ανάλογα με τη κληρονομικότητα.

Η βασική μας φροντίδα θα πρέπει, δηλαδή, να είναι πάντα η ΣΩΣΤΗ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΤΟΥ  ΣΤΡΕΣ στη ζωή αν θέλουμε υγεία και μακροημέρευση. Δεν θα κουραστώ να σας το λέω.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.