Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Γράμμα προς τους φίλους υπερτασικούς

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η υπέρταση (αυξημένη πίεση του αίματος) οφείλεται σε στένωση των αγγείων μέσα στα οποία κυκλοφορεί το αίμα μας. Η στένωση αυτή οφείλεται με τη σειρά της στη δημιουργία "αθηρωματικής πλάκας" στα τοιχώματα των αγγείων. 

Μία σοβαρή αιτία για τη δημιουργία αυτής της "πλάκας" είναι οι "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου"* που παράγονται από τις ορμόνες και τις φλεγμονώδεις ουσίες του στρες. Αυτές  βλάπτουν τόσο το "ενδοθήλιο" (εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων) όσο και τον μέσο χιτώνα τους. Το αποτέλεσμα αυτής της βλάβης του τοιχώματος είναι

η εύκολη  εναπόθεση επάνω του λιποειδών, βλεννοπολυσακχαριτών, αίματος και προϊόντων του ινώδους ιστού, ασβεστίου κ.λπ. και η δημιουργία "πλάκας".

Η χοληστερίνη, η οποία τόσο πολύ έχει κατηγορηθεί για την δημιουργία αυτής τη πλάκας, όπως καταλαβαίνετε βλάπτει, επειδή είναι το τοίχωμα του αγγείου ανώμαλο και προσκολλάται εύκολα αυτή επάνω του.  Δεν φταίει η ίδια. Γι αυτό και η τόσο μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την μείωσή της με φάρμακα δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προστασία από την αρτηριοσκλήρυνση... Πέρα από το ότι η ουσία αυτή είναι απαραίτητη για την δημιουργία των περισσοτέρων ορμονών μας, και η μεγάλη μείωσή της οδηγεί σε άλλα προβλήματα...

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε λοιπόν την πίεσή σας, βοηθώντας ταυτόχρονα και το αγγειακό σας δίκτυο είναι η σωστή διαχείριση του στρες. Με αυτή, θα βελτιωθούν τα τοιχώματα των αγγείων σας, και η χοληστερίνη, η οποία θα έχει και αυτή μειωθεί σχετικά, χάρη στη σωστή διατροφή που είναι ένας από τους παράγοντες της σωστής διαχείρισης του στρες δεν θα σας βλάπτει.

Είναι πολύ μεγάλη ανοησία να τρώτε συχνά λιπαρές τροφές και να παίρνετε ταυτόχρονα ένα χάπι για τη μείωση της χοληστερίνης, όπως κάνουν πολλοί, ακόμη και συνάδελφοί μου δυστυχώς, περιμένοντας να βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο  την υγεία σας...

Η σωστή διατροφή (κυρίως μικρά ψάρια, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, αναποφλοίωτοι σπόροι -ολικής άλεσης ψωμί και ζυμαρικά-, ελαιόλαδο), η μέτρια άσκηση (μισή ώρα περπάτημα την ημέρα) και οι συχνές ασκήσεις χαλάρωσης είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης της υπέρτασης. 

10 -15 αργές αναπνοές χαλάρωσης, κατεβάζουν την πίεση 2 βαθμούς. Δοκιμάστε το και αν πειστείτε, βάλτε τις χαλαρωτικές αναπνοές στη ζωή σας. Θα έχετε μεγάλο όφελος. 

Με βελτίωση της διατροφής σας, μέτρια άσκηση και 15 χαλαρωτικές αναπνοές 3-4 φορές την ημέρα, θα δείτε την πίεσή σας να πέφτει σταδιακά, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση των φαρμάκων που παίρνετε γι αυτήν, και για τους περισσότερους και στη διακοπή τους. Είναι αρκετά τα άτομα που το έχουν καταφέρει με τη συμβουλή μου. Δοκιμάστε το!

Όσοι αποφασίσετε να πάρετε την υγεία σας στα χέρια σας, ενημερώστε με για το αποτέλεσμα με ένα μικρό σχόλιο κάτω από αυτό το άρθρο, αν δεν σας κάνει κόπο.

Με αγάπη

* Αυτά είναι μόρια που περιέχουν άτομο οξυγόνου που του λείπει ένα ηλεκτρόνιο, γι αυτό τα μόρια αυτά είναι ηλεκτρικά ασταθή και προσκολλώνται σε γειτονικά μόρια (βλάπτοντάς τα) προκειμένου να χρησιμοποιήσουν δικό τους ηλεκτρόνια για τη ηλεκτρική σταθεροποίησή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.