Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η ευθύνη για τη ζωή μας

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η υγεία και η ζωή μας είναι στα χέρια μας. Δύσκολο να το πιστέψουν οι περισσότεροι, όμως προσωπικά θεωρώ πως είναι αλήθεια. Εμείς καθορίζουμε το τι θέλουμε να βιώσουμε ώστε να πάρουμε το μάθημα που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την πνευματική μας εξέλιξη. Πιστεύω πως η εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους είναι προς την πνευματικότητα. Δεν νομίζω πως περιμένει κανείς να αποκτήσει το ανθρώπινο είδος περισσότερα χέρια ή πόδια ή μάτια κλπ.

Είτε συμφωνείτε είτε όχι, όμως, η παραδοχή μιας τέτοιας αλήθειας αυξάνει κατά πολύ το κουράγιο για την υπερπήδηση των εμποδίων που συναντάμε στη ζωή. Όταν κάποιος γνωρίζει πως το εμπόδιο που έχει μπροστά του το έχει δημιουργήσει ο ίδιος για να εκπαιδευτεί στην αντιμετώπισή του, η αντιμετώπιση αυτή παύει να του φαίνεται αδύνατη. Και τότε γίνεται το θαύμα! Ο φόβος μπροστά στο πρόβλημα

γίνεται αισιοδοξία και θάρρος, όπως λέει ο Γερμανός νευροβιολόγος Gerald Huther, η αδυναμία δίνει τη θέση της στη θέληση και όταν τα καταφέρουμε τελικά, νιώθουμε εμπιστοσύνη γι αυτά που ξέρουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε…

Η παραδοχή, λοιπόν, της πιο πάνω «αλήθειας», είναι πιστεύω ωφέλιμη για όλους. Γιατί αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας τα βλέπουμε σαν τυχαίες απειλές που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε,  τότε ο φόβος μας γίνεται οργή και απόγνωση, το αρχικό σάστισμα διαρκής ανικανότητα δράσης και η οποιαδήποτε έλλειψη σιγουριάς βασανιστική αμφιβολία. Το κουράγιο μας εγκαταλείπει και χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, όπως εξηγεί ο πιο πάνω νευροβιολόγος. Γινόμαστε απελπισμένοι και δυστυχείς.

Το ποια διαδρομή στον εγκέφαλό μας θα ακολουθήσουν τα ερεθίσματα που φτάνουν σ΄ αυτόν με τις αισθήσεις μας, οποιαδήποτε κατάσταση κι αν αντιμετωπίζουμε (αν θα πάνε δηλαδή προς το κέντρο της ανταμοιβής ή το κέντρο του στρες) είναι τελικά δική μας απόφαση, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κάποιος. Και η απόφαση αυτή εξαρτάται από τις πεποιθήσεις μας. Αυτές είναι, που κρυμμένες καλά στο ασυνείδητό μας, καθορίζουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας.

Μία συμβουλή  που μπορεί να βοηθήσει λοιπόν να νιώσει καλύτερα κάποιος σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση κι αν βρίσκεται είναι να σκεφτεί: ποιες πεποιθήσεις μου με κάνουν να νιώθω άσχημα σε αυτή τη κατάσταση;

Και στη συνέχεια να εργαστεί με τον εαυτό του για να τις αλλάξει. Υπάρχουν πολλοί που έχουν δώσει συμβουλές πάνω σ΄ αυτό το θέμα. Μία από αυτούς είναι και η Byron Katie με τη μέθοδό της που ονομάζει “The work”.

Με αγάπη


2 σχόλια:

Σταθης είπε...

Η μεθοδος "work"οπου αναφερεσθαι ,ειναι κατι καινουργιο η μερος των μεθοδων
που ηδη ξερουμε?


Καλημερα

Eleni Tsoukali είπε...

Καινούργια δεν είναι, την έχουμε συζητήσει και εξηγήσει αλλά δεν την έχουμε κάνει άσκηση στις ομάδες, αν αυτό με ρωτάτε.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.