Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Που δημιουργούνται τα συναισθήματα;

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Το θέμα των συναισθημάτων, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην υγεία μας,  παραμένει μυστήριο για την ιατρική. Χρόνια τώρα, ερευνητές προσπαθούν να βρουν τον τόπο παραγωγής τους αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.

Πριν αρκετά χρόνια η Αμερικανίδα ερευνήτρια Candace Pert ανακάλυψε τα "νευροπεπτίδια". Αυτά είναι μικρές ορμόνες που αρχικά είχαν βρεθεί ότι παράγονται στον εγκέφαλο, και από εκεί πήραν τον όνομά τους. Με τα χρόνια όμως οι έρευνες απέδειξαν πως αυτές οι μικρές ορμόνες παράγονται σε διάφορα κύτταρα του σώματος και όχι μόνον στον εγκέφαλο. 

Αυτές οι μικρές ορμόνες,

έχει βρεθεί πως κυκλοφορούν στο αίμα μας καθώς νιώθουμε κάποιο συναίσθημα και δεσμεύονται σε όποια κύτταρα του οργανισμού διαθέτουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς, ειδικές δηλαδή θέσεις, γι αυτές. Κάτι ανάλογο δηλαδή με κλειδί και την αντίστοιχη κλειδαριά του.

Το αν όμως η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Δεν ξέρουμε δηλαδή ακόμα εάν τα συναισθήματά μας δημιουργούν αυτές τις μικρές ορμόνες ή είναι αυτές που δημιουργούν τα συναισθήματα που νιώθουμε. Σε κάποιο βιβλίο του Chopra θυμάμαι πως είχα διαβάσει πριν αρκετά χρόνια, ότι αυτά τα "νευροπεπτίδια" αποτελούν το σημείο της μετατροπής του άυλου σε υλικό... 

Το αν έχει δίκιο ή άδικο, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί. Θεωρητικοί επιστήμονες ακόμη τσακώνονται για το κατά πόσο διαφορετικές ομάδες συναισθημάτων επηρεάζουν ξεχωριστές θέσεις στον εγκέφαλο (locationist approach) ή όχι.

Άλλοι πάλι πιστεύουν, πως τα συναισθήματα δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το μήνυμα ενός ερεθίσματος που προέρχεται από το ίδιο το σώμα ή τον έξω κόσμο, χρησιμοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες (conceptual act model). Θεωρούν δηλαδή πως τα συναισθήματα αναδύονται στη συνείδηση, όπως συμβαίνει με τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που όταν γίνονται άκοπα αντιληπτά αναγνωρίζεται το μήνυμά τους από συσχετισμούς με προηγούμενες εμπειρίες. 

Και ενώ οι θεωρητικοί επιστήμονες (ψυχολόγοι κ.λπ) παιδεύονται να βγάλουν νόημα παρατηρώντας συμπεριφορές και κάνοντας υποθέσεις, άλλοι πιο πρακτικοί ερευνητές ψάχνουν μέσα από απεικονιστικές μελέτες της λειτουργίας του εγκεφάλου να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας όμως, δεν έχουν μέχρι τώρα καταφέρει να βρουν στον εγκέφαλο διέγερση ξεχωριστών περιοχών για κάθε συναίσθημα ή για ομάδες συναισθημάτων, ώστε να συμφωνούν με τις υποθέσεις των ψυχολόγων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. 

Δεν ξέρω αν θα καταφέρει τελικά ο άνθρωπος να λύσει το μυστήριο των συναισθημάτων. Αν και γιατρός, πολύ φοβάμαι πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να λυθεί μελετώντας αποκλειστικά την υλική πλευρά του οργανισμού μας (λειτουργία του εγκεφάλου). Δεν πιστεύω, προσωπικά, πως όλα όσα νιώθουμε προέρχονται από την υλική μας φύση, γι αυτό και νομίζω πως οι προσπάθειες των συναδέλφων να ανακαλύψουν τέτοιες λειτουργείες στον εγκέφαλο θα συνεχιστεί για αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα...  

Υπάρχει όμως και ένα άλλο όργανο (στο υλικό μας σώμα κι αυτό), που διαθέτει έναν εγκέφαλο τον οποίο θα έπρεπε ερευνητές να μελετήσουν για την πιθανή σχέση του με τα συναισθήματα. Αυτός ο εγκέφαλος, και αναφέρομαι στον εγκέφαλο της καρδιάς μας, έχει ανακαλυφθεί αρκετά πρόσφατα, οπότε έρευνες σε αυτόν δεν έχουν ακόμη δώσει αποτελέσματα. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο πιθανό να βρεθεί μία τέτοια συσχέτιση σε αυτόν τον εγκέφαλο σε σύγκριση με τον εγκέφαλο του κρανίου μας. 

Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνον ένα υλικό σώμα, οπότε ίσως τέτοιου είδους έρευνες να μην μπορέσουν να καταλήξουν ποτέ σε κάποιο συμπέρασμα. Αλλά η επιστήμη οφείλει να ερευνά και εμείς να περιμένουμε υπομονετικά τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών...

Με αγάπη  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.