Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Η πανδημία και τα ψυχικά νοσήματα

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ο Covid μπήκε για καλά στη ζωή μας και δεν λέει να φύγει… Η ζωή των περισσοτέρων έχει γίνει άνω-κάτω, όχι μόνον εξ αιτίας της παρουσίας του, αλλά και εξ αιτίας των χειρισμών με τους οποίους  οι  κυβερνήσεις προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν.

Σε έρευνα που έγινε σε 4 κράτη (Δανία, Γαλλία, Ολανδία. Βρετανία) στο προηγούμενο λοκ ντάουν (Μάρτιος 2020 – Ιούνιος 2020) επιστήμονες μελέτησαν ψυχικούς παράγοντες που θα μπορούσαν

να έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή, όπως το άγχος, η αίσθηση μοναξιάς και η ανησυχία για τον ιό σε άτομα διαφόρων ηλικιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η αίσθηση μοναξιάς ήταν το κυριότερο από τα πιο πάνω συμπτώματα στους νέους μέχρι 30 ετών, καθώς και σε άτομα που έπασχαν από ψυχικό νόσημα. Παρ’ ότι η αντιμετώπιση μέχρι τότε των καταστάσεων διέφερε από κράτος σε κράτος, η ψυχική αντίδραση ήταν παρόμοια και αυτό πρέπει να προβληματίσει, λένε οι ερευνητές, γιατί τα άτομα αυτά κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε σοβαρότερα ψυχικά νοσήματα.

Και καθώς τόσο η αίσθηση μοναξιάς, όσο και το άγχος και η ανησυχία για τον ιό, συνέχισαν να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα και στη συνέχεια της έρευνας στη Δανία στις ίδιες ομάδες ατόμων, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ψυχικών νοσημάτων σε αυτή την πανδημία. Πράγμα, που όπως λένε, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν από τους υπεύθυνους ώστε να παρθούν κάποια μέτρα για τις ηλικίες κάτω των 30 καθώς και τα άτομα με ψυχικά νοσήματα.   

Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα… λέει ο λαός μας. Και η παροιμία, όπως όλες οι παροιμίες, είναι πολύ αληθινή δυστυχώς…

Με το πρόσχημα της σωτηρίας των ηλικιωμένων, καταστρέφονται οι νέοι άνθρωποι, και κανείς δεν σκέφτεται να κάνει κάτι γι αυτούς. Και λέω πρόσχημα, γιατί το θέμα όπως έχει γίνει πολύ φανερό δεν είναι η προστασία των ηλικιωμένων, αλλά η προστασία ενός αδύναμου συστήματος υγείας. Και αυτό δεν αφορά μόνον τον τόπο μας, αλλά γενικότερα όλα τα κράτη. Η επιδημία αυτή έδειξε καθαρά πως το θέμα της υγείας δεν έχει παγκόσμια αντιμετωπισθεί σωστά, παρά την τόσο μεγάλη πρόοδο της επιστήμης. Είναι και η υγεία θύμα της λατρείας του χρήματος, που χαρακτηρίζει την υλιστική εποχή μας…

Με αγάπη

4 σχόλια:

Σταθης είπε...

Η κοινωνικη κοπωση και η οικονομικη καταστροφη ολοκληρων κλαδων της
οικονομιας σε συναρτηση με τις συνεχεις μεταλαξεις του ιου, μειωνουν
τις αντοχες της κοινωνιας και τις επιλογες των ειδικων.
Δεν ξερω τι εφεδρειες εχει το κρατος να αντιμετωπισει το ιο σε αυτον
τον πολεμο φθορας!

Eleni Tsoukali είπε...

Οι ιοί πάντα μεταλλάσσονται... Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Όλα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί από την αρχή διαφορετικά. Και δεν πιστεύω πως γίνεται τίποτα τυχαία...

ElenK είπε...

Τώρα τι κάνουμε; Άκουγα στο κρατικό κανάλι μόλις τώρα τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης...να λέγει να μην περιμένουμε αλλαγή της κατάστασης κ αυτό το καλοκαίρι... Από Σεπτέμβρη κ μετά...Κ πώς πάλι πρέπει να περιοριστουμε σε όλα...Κα Τσουκαλη είναι όλα αληθή ή αληθοφανή;Τι μπορούμε να κάνουμε ν ανασκουμπωθουμε;Ως νέος άνθρωπος που ζει μακριά απ' τον μόνιμο τόπο κατοικίας κ μόνος του... πρέπει να αποδεχτώ ότι για άλλο έναν χρόνο δεν θα συναναστραφω με φίλους εκτός του κόσμου που συναναστρέφομαι αναγκαστικά στην εργασία; Αυτό όσον αφορά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.. Γιατί τις συμβουλές σας κ την επιστημονική σας γνώση, τα ακολουθώ..

Irene είπε...

Άραγε το να ενισχυθεί το συστημα υγείας θα στοιχίσει περισσότερο απο το κόστος της διαχείρησης του Covid-19 με αυτόν τον τρόπο?

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.